– Vi var drøye 30 personer som var samla, et hyggelig tall. Og de kom fra både idrettsmiljø, utdanningsinstitusjoner og fylkeskommune, sier Siri Ask Fredriksen.

Hun er konstituert organisasjonssjef i Møre og Romsdal Idrettskrets og hadde tatt initiativet til et møte som var en oppfølging av et møte for to år siden om å skape ett tettere samarbeid mellom idretten i Møre og Romsdal og Olympiatoppen Midt-Norge.

Det har skjedd svært lite siden møtet i 2014, derfor fant idrettskretsen det betimelig å få fortgang i prosessen om å skape bedre rammevilkår for unge idrettsutøvere som vil nå toppen, både nasjonalt og internasjonalt.Elling Finnanger, tidligere landslagstrener i hopp, er ansvarlig for å følge prosessen videre, i tett samarbeid sjølsagt med en nedsatt gruppe av ressurspersoner i fylket.

– Det skal lages en strategiplan på hvordan arbeidet skal videreføres i vårt fylke. Der har vi ønske om at det følges opp av Olympiatoppens kontor i Trondheim, sier Ask Fredriksen til Sunnmørsposten.Finnanger redegjorde for hvordan det jobbes i de to trøndelagsfylkene.

– Vi har bygget opp en solid kompetanse i en rekke idretter, samt i forskningsmiljø. Og knyttet til oss en rekke ressurspersoner, sier Elling Finnanger. Han lister opp navn som Frode Moen (daglig leder hos Olympiatoppen i Trondheim), Oddvar Brå, Bjørn Hansen, Steinar Bråten og Øyvind Sandbakk, opprinnelig fra Ørsta. Sistnevnte er forsker ved NTNU og en stor kapasitet innen utvikling av teknikkene i langrennssporten.

Verdens beste region

– Vi har som mål å skape verdens beste idrettsregion i Møre og Romsdal og Trøndelag, sier Finnanger om de svært ambisiøse mål på sikt.

– Dere har jo fått fram flere fremragende utøvere fra Nordvestlandet, legger en imponert Finnanger til.

Idretts-Norge blir delt opp i åtte regioner der de skal ha regionale kontor etter mønster fra Olympiatoppen sentralt, som befinner seg i Oslo.

– For oss er det veldig viktig at vi har et meget tett samarbeid mellom utdanningsmiljø som videregående skoler og høgskoler. Vi er opptatt av å sikre det skolefaglige nivået. Og vi har fått økonomisk bistand på sju til åtte millioner kroner av fylkeskommunen i begge trøndelagsfylkene, sier Finnanger videre.Arve Hatløy i Dimna IL var til stede på møtet i Molde og mener det er lang vei å gå fortsatt for å skape tettere bånd mellom Olympiatoppens avdeling i Trondheim og idrettsmiljøet i Møre og Romsdal.

Ønsker besøk fra Olympiatoppen

– For oss i Dimna har det vært enklest å reise til Olympiatoppen ved Sognsvann i Oslo for å søke hjelp til utvikling for trenere og utøvere. Rent transportmessig har det vært enklere enn å dra til Trondheim. I framtida er det derfor et ønske om at Olympiatoppens folk i Trondheim oppsøker toppidretten i vårt fylke ved å komme hit i større grad enn hva som har vært tilfelle, mener Hatløy. Han mener det er viktig å implementere ressursene i hele regionen.

– Hva er grunnen til at dere i Dimna IL har fått fram en verdensener i Karsten Warholm og ellers et bredt og godt miljø?

– Fordi vi har bygd opp et system over tid der kompetansen er økt på både på trener- og ledersiden. Kontinuitet har altså vært viktig. Vi har også et godt samarbeid med den videregående skolen, sier Hatløy.Dessuten roser han utøverne, ikke bare Karsten Warholm som er den naturlige eneren. – Renate Grimstad slo til etter at hun fylte 20 år. Det viser at tålmodighet betaler seg, sier Hatløy.

<strong>sjef:</strong> Siri Ask Fredriksen er organisasjonssjef i Møre og Romsdal Idrettskrets. Hun vil at strategiplanen for hvordan det videre arbeidet med toppidretten i fylket skal legges fram til våren. FOTO: PRIVAT