Årets versjon av Ålesund maraton slo alle tidligere rekorder.

Rundt 200 deltakere møtte nemlig opp på startstreken til løpet som har start og mål på Moa. Og langt de fleste med halvmaraton som distansen å gjennomføre – hele 170 deltakere var med.

– Dette er helt fantastisk! Når jeg ser så mange glade og smilende mennesker gir det meg og alle mine hjelpere en enorm energi og glede, sa arrangør Per Jan Helset.

Helset er langt over 70 år og har over 200 maratonløp innabords, men Ålesund maraton ser han fra målområdet som arrangør. Og han har ikke tenkt å gi seg med det første.

–  For meg er det utenkelig å sitte i godstolen eller på solkysten å drikke vin. Jeg elsker å se mennesker i bevegelse, og med alle mine hjelpere her som stiler opp gratis gir vi oss ikke nå, sier Helset.

– Må bare løpe så fort man kan

Olger Pedersen fra Ulsteinvik og Dimna IL var raskest av alle i Ålesund lørdag. Med tida 2.44.15 kom han i mål rundt 20 minutter før de nærmeste utfordrerne.

– Dette var en relativt god tid, ja – mitt beste løp noensinne, smilte vinneren.

Pedersen var i toppen hele veien, men hadde selskap av veteranen Helge Hafsås ved vending. Hafsås måtte dessverre bryte.

– Dette var vel mitt 14.maratonløp, og dette er ei rask og fin løype som er relativt flat, og arrangementet er fint, sa 26-åringen.

– Regnet du med å vinne?

Jeg håpet å være blant de beste, men man vet jo aldri. Man må bare holde fokus på å løpe så fort man kan. Det er først etter 35 kilometer en maraton virkelig starter, og et løp som dette sitter nok i noen uker, gliste vinneren.

Stål i bein – og armer

– Dette er like mye en mental som en fysisk påkjenning. Men heldigvis, alle fem klarte det, jenta blant oss halvmaraton, vi andre hele distansen. Men det er viktig å være forberedt, for dette var en kraftprøve. Og det tøffeste jeg har gjennomført noensinne, sier Jonatan Arvidsen-Osvik fra MSIL Funkisklubb.

– Det var et par uhell med stavene for noen av oss, men i sum gikk dette bra. Dette skal ikke være uten smerter.

Han håper å se mange flere Ålesundere – både med og uten rullestol på startstreken neste år.

– Når vi kan klare dette kan alle andre også – dette sitter i hodet.