Skiløperen var Stordal Il fikk en dramatisk start på VM på tirsdagens femkilometer. Ungjenta kjente tidlig at det kunne bli en tung dag, og måtte til slutt bryte løpet og få medisinsk hjelp.

– Martine har det etter forholdene bra, men det var litt trasig det som skjedde. Heldigvis kom formen seg raskt og hun er ved godt mot, sier pappa Pål Bjørn Øvrebust.

Datteren hans har brukt tiden etter løpet til å slappe av og komme seg i form igjen. Hun var ikke forberedt på at det skulle bli litt oppstyr rundt hendelsen, som ble omtalt av flere medier. Nå er det store spørsmålet om hun mister resten av mesterskapet, som betyr søndagens stafett.

– Først må hun bli 100 prosent frisk. Hvis hun er det og legen sier det er greit, kan stafetten være aktuell. Men akkurat nå er sjansen rundt 50/50 for at det går.

Dette skjedde

Martine Lorgen Øvrebust var i god form, og ting så lovende ut før VM-starten. Mandag ble hun tett i nesen, og var det samme på tirsdag. Det var tvil om stortalentet skulle stille til start onsdag. Etter en prat med l­egen og landslagstreneren, ble det bestemt at hun skulle gå.

Allerede på oppvarmingen kjente jenta fra Stordal at pulsen var høgere enn den bruker å være.

– Jeg ble stående rundt en kilometer ut i løypa. Martine stoppet der og sa hun ikke klarte å få inn nok luft til å puste skikkelig. Da var det bare å bryte og stå der for å la skuffelsen gå over. Hun fikk ikke kontroll på pusten og begynte å hyperventilere litt, sier pappa Pål.

Han sier det trolig var en kombinasjon av dårlig pust og skuffelsen av å måtte gi seg, som gjorde at det totalt sett ble mye å takle for ungjenta.

Konkurrerer i høyden

– En snøskuter kjørte henne ned til legehuset på stadion, der hun fikk lagt seg ned og slappet av. Det gikk helt greit etter det.

Han sier de alle har fått seg en lærepenge etter det som skjedde.

– Terskelen for å ikke starte i et VM er nok litt høgere enn ellers, for det er sesongens store mål. Men når man ikke et helt 100 prosent, så bør man stå over i denne høyden. Det er ikke lett å konkurrere på rundt 1800 meters høyde.