AaFK kan gå med høyt hevet hode gjennom Ålesunds gater på Norges nasjonaldag, etter en super trepoenger i Stavanger og oppsiktsvekkende 14 poeng i kofferten etter ni kamper. Mot meget god motstand.

AaFK klarte å komme seg både fra Lerkendal og Aker stadion uten å tape – og uten å slippe inn mål. Men kampene kommer tett som en loddestim, og hvilke 11 gutter skal starte for AaFK i søndagens hjemmekamp mot Sandefjord?

Spare seg til fant?

Allerede før seriestart var det et fokus at AaFK kanskje var i ferd med å spare seg til fant. I den forstand at de gikk inn i sesongen med eliteseriens smaleste stall.

«Man gambler med klubbens framtid», mente Reidar Vågnes. Og Reidar pleier å vite hva han snakker om.

Og nå får han rett. For skadesituasjonen i AaFK er prekær, ikke minst etter Viking-kampen. På forhånd var Bjørn Helge Riise og Aron Thrandarson skadet, og kaptein Riise er borte på ubestemt tid. Han har kroniske smerter i ryggen, og noen diagnose er visstnok ikke funnet. Fredrik Carlsen var syk og dro ikke til Stavanger, forhåpentligvis er han OK til søndag.

Plastret sammen

Og Daniel Gretarsson ble bokstavelig talt plastret sammen til Viking-kampen. Med sju ferske sting rett over øyet, og en stor hevelse rundt høyreøyet. Han spilte heroisk, helt til han hadde fått så mye juling at hodesmertene ble for ille. Kan Daniel spille mot Sandefjord? Høyst usikkert. Men da kommer Kaj Ramsteijn tilbake etter karantene, heldigvis.

Og mot Viking haltet spillerne rundt i sluttfasen. Adam Arnarson hadde vondt både her og der, det samme med Vebjørn Hoff. Som gjennomførte de siste ti minutta nærmest gående og haltende etter en smell i ankelen. Inn kom blodferske Joakim Barstad, som debuterte i denne heksegryta. Med bravour, men Joakim er ikke med i A-stallen. Kan Arnarson og Hoff spille søndag? Helt i det blå, tror jeg.

Ungdom ikke nok

På benken hadde AaFK den ene unggutten etter den andre. Alle disse er lovende gutter, men de kan ikke spille i eliteserien hele gjengen – samtidig.

Sandefjord-kampen er en fantastisk mulighet til langt på veg å kvitte seg med alle nedrykkstanker en gang for alle. Men det er slett ikke sikkert at AaFK vinner en slik kamp, slik skadesituasjonen er. For selv AaFK må ha friske bein og en del rutine i laget for å vinne på dette nivået.

Sommerens overgangsvindu må brukes godt. AaFK MÅ hente inn tre-fire spillere, slik at ikke halvskadde spillere må nærmest tvinges inn på bana. Slik skal det ikke være, men slik var det i Stavanger.

Naivt

Brøleren ble gjort i vinter og i vår. Det var naivt å tro at en stall på 16-18 spillere er nok i eliteserien. AaFK skylder på økonomien, men vi vet om flere klubber på samme nivå som ligger tynnere an enn AaFK økonomisk. Og som har en stall på 22-23 spillere. Og det er der antallet må ligge, også for AaFK.

Forhåpentligvis ble ikke nye spillere skadet på brosteinen i Ålesund under 17.-mai-toget.