– Det kan bli utfordringer med å få gjort alt skolearbeidet en skal. Og så er det jo litt kjedelig hvis det er noen uker før konkurranse og kompisene skal spise pizza. Da må jeg stå over, forteller Hareide.

– En må ofre en del. I perioder kan en være mindre sammen med venner. Og det kan også gå utover skolen. Men jeg løser det ofte ved å trene før skoletid, supplerer Trulssen.

70 prosent kosthold

Begge de to 17-åringene fra Spjelkavik-området er elever ved Akademiet videregående skole, der Trulssen dessuten går på toppidrettslinja. Kroppsbygging er minst like mye toppidrett som mye annet, med tanke på alle kravene som stilles til seriøsitet utenfor treninger og konkurranser. Ifølge Trulssen er kostholdet enda viktigere enn treningen.

– Det blir sagt at det handler 70 prosent om kosthold og 30 prosent om trening. Det har jeg selv erfart. En periode jeg trente hardt ble jeg ikke mer muskuløs. Det skyldtes nok at jeg spiste for mye karbo. Dessuten hadde jeg for få måltid per dag. Nå har jeg ca. seks måltider per dag, forteller Trulssen.

Shake, biff og egg

Og måltidene er nøye planlagt. Det handler om proteinrik mat med så få karbohydrater og så lite fett som mulig. For Trulssen og Hareide går det mye i proteinshake, knekkebrød, biff, kylling, egg og havregrøt.

– Jeg kan spise litt mer karbo akkurat nå, siden det ennå er en stund til jeg skal delta i konkurranse. For Theodors del er det derimot bare noen uker igjen. Han er godt inne i de 12 ukene med ekstra opplading før konkurransen. Dermed må han ha i seg så lite karbo som mulig, forklarer Hareide.

Plasseringen er ikke viktig

Ingen av de to 17-åringene har så langt deltatt i konkurranser. Men nå nærmer det seg. Theodor skal først ut, i Sandefjord 2. og 3. september. Konkurransen heter «Men’s Physique» og er et slags uoffisielt NM i kroppsbygging. Det handler altså ikke om å løfte noe stort og tungt der og da, men å vise fram resultatet av måneder og år med hard trening.

– For min del er jeg glad for at jeg får delta i Sandefjord. Plasseringen er ikke så viktig denne gangen. Havner jeg langt nede på lista er det greit, sier Trulssen.

Også kondisjonstrening

Det er årsklassene 17 til 23 år som gjelder. En 17 år gammel debutant blir dermed ingen naturlig favoritt mot langt mer rutinerte konkurrenter.

Treningen fram mot konkurransene er ikke noe hokuspokus. Det går mye i tradisjonelle øvelser som benkpress, knebøy og markløft, i tillegg til mer spesifikke maskiner. Dessuten må det trenes kondisjon – men ikke for mye. Muskelmassen må nemlig heller ikke bli for tynn. Dermed holder det med tre halvtimesøkter på mølla i uka. Søndagen, som i utgangspunktet er en fridag, kan også brukes til noe kondisjonsrelatert, for eksempel en fjelltur.

Viktige proporsjoner

Og så er det ikke slik at det er nok å ha store muskler for å hevde seg i konkurranser som «Men’s Physique».

– Proporsjonene er viktige. En muskel på den ene siden av kroppen kan ikke være større enn på den andre siden. Dessuten er det også viktig hvordan man poserer, forklarer kroppsbyggingsduoen fra Ålesund.