Lørdag morgen smeller startskuddet, og for 500 av deltakerne venter dermed bestigning av tre digre topper, samt berg-og-dalbane i 33 km til ende. At dette er et blodslit skal ingen tvile på.

Svenske Oscar Almgren er en av arrangørene, og han er overveldet av påmeldingen. Og dette i ei helg der Skåla Opp i Nordfjord avvikles samtidig.

– Vi har deltakere fra hele 17 nasjoner. Blant annet løpere både fra Japan og Mexico. Så dette tegner til å bli en løperfest av dimensjoner, smiler Almgren.

Blant de påmeldte er ellers en «bråte» svenske løpere.

– Utlendingene synes nok det er svært eksklusivt med slike ekstremløp midt i det norske fjordlandskapet, tror han.

50 i kort løype

Kun 50 er påmeldt i den korte løypa på 8,5 km. Der er det start klokka 10.00 i Stranda sentrum, og målet er Paviljongen på toppen av Roalden. Dette er heller ingen småtur, det er 8,5 km med stigning stort sett hele vegen.

Den lange løypa har start i Opshaugvik, mens målgang også der er Roalden.

I fjor vant norske Sindre Hoff den lange løypa på tida 4.02,15. Da kom velledølen Kjell Magnar Berli på 3. plass.

Britisk seier?

I år tror Oscar Almgren på britisk seier i herreklassen.

– Engelske Jonathan Albon er påmeldt, og han er blant verdens aller beste ekstremsport-løpere. Motbakkeløp inkludert. Han vant verdenscupen i fjor, og nylig vant han Tromsø Sky Race. Så de som skal slå ham, må være skikkelig gode, mener Almgren.

Albon bor faktisk i Bergen sammen med sin norske kone, og representerer Varegg.

Kvinneklassen ble vunnet av svenske Yoie Bohlin i 2016. Hun satte ny løyperekord med flotte 4.39,13. Hun slo da svenske Emelie Forsberg, som er anerkjent som kanskje verdens beste kvinnelige motbakkeløper.

Pengepremier

Det er pengepremier for de tre beste i Stranda Fjord Trail Race (den lange utgaven), med 10.000 kroner til vinnerne av henholdsvis dame- og herreklassen.

I det 33 km lange hovedløpet skal deltakerne til topps både på Fremste og Hemste Blåhornet, samt altså en avslutning der Roalden skal bestiges.