Charles Tøsse er frittstående styremedlem i Norges Skiforbund, han uttaler seg etter at Johaug-dommen fra CAS ble offentliggjort tirsdag.

Therese Johaug går glipp av OL til vinteren etter en utestengelse på 18 måneder totalt etter en positiv dopingprøve i fjor.

Johaug-advokaten vurderer å anke dommen: – Undergraver idrettens regelverk

Synd på johaug Charles Tøsse fra Stordal er styremedlem i skiforbundet og overrasket over den strenge straffen Therese Johaug fikk. Foto: Knut Arne Aarset

– Jeg er overrasket over dommen. Og reglementet må etter mitt skjønn gjennomgås og revurderes. Johaugs straff er altfor streng i forhold til forseelsen hun har gjort, sier Tøsse.

– Hva kan norsk idrett lære av denne dommen?

– At vi må være mer forsiktig med å dømme andre er lærdommen vi kan ta med oss. Og at vi må være ekstremt påpasselige med alle rutiner som innbefatter hva utøveren får i seg.

– Men utøveren har personlig ansvar for hva hun/han får i seg av medikamenter?

– Ja. Og lærepengen er at alle må være ekstremt påpasselige vedrørende medisinbruk. Dette kan som vi ser skje den beste. Det er jo et paradoks at Johaug har vært igjennom 80 dopingkontroller og så skal et øyeblikks uhell felle henne, sier Charles Tøsse.

Tror Johaug kommer til å slå knallhardt tilbake

– Tror du Johaug kommer tilbake i toppen av internasjonal langrennsidrett?

– Ja, hun er veldig glad i idretten sin og skimiljøet. Jeg tror hun kommer til å slå knallhardt tilbake, sier NSFs sunnmørske styremedlem.

Seier Alm: Her trener Johaug fire timer etter den tårefylte pressekonferansen

– De fleste svensker gliser etter dommen, hva synes du om det?

– Det er nok mer nyansert enn som så. Jeg opplever at de fleste innen den internasjonale skifamilien støtter og synes synd på Johaug.

– Tror du Norge uten stjerneløper Therese Johaug vil gjøre det skarpt under OL i februar?

– Ja, alle de landslag vi har innen Norges Skiforbund er veldig sterke, ikke minst lagrennslagene, sier Charles Tøsse. Han synes mest av alt synd på personen Therese Johaug etter gårsdagens knusende CAS-dom.

– Veldig streng straff

Kretslagstrener Pål Bjørn Øvrebust er i likhet med mange i Ski-Norge sjokkert over dommen.

Pål Bjørn Øverbust

– Umiddelbart er jeg veldig skuffet på Thereses vegne, en veldig streng straff. Sjøl om vi i Norge sikkert ikke er helt objektive når vi vurderer dommen, sier Øvrebust.

– Den norske rettsfølelsen tilsier at hun er en uskyldig part og at 18 måneder er veldig strengt i forhold til uaktsomheten som er utvist. At hun ikke hadde sett dopingmerket på pakken var trolig det som felte henne. Men hun kommer sterkt tilbake, sier Øvrebust.

Alarmerende: Johaug-feilen CAS ikke kunne akseptere