I løpet av kort tid har følgende utøvere i Konkurransegruppe 1 (K1) sluttet eller tatt pause: Brødrene Oskar og Simon Wiik, Silje Mari Bjørlykke, Lisa Vik, Aslak Kaldhussæter og Mathias Thorvik. Mens fri-talentet William Ruud kun trener delvis i gruppa nå. Og bærebjelken Sigurd Holten Bøen har flyttet utenlands.

Hva skyldes dette? Er det skjedd en kulturkollisjon mellom trener Rui Magalhães og de aktive? Portugiseren er 49 år, og har vært landslagstrener for Portugal, Angola og Færøyene. De siste tre årene har han vært klubbtrener på Færøyene, og har øverste trenerutdannelse i Portugal.

Einar Wiik er far til Simon (15 år) og Oscar Wiik (17), som er to av dem som har sluttet. Wiik har også vært nestleder i AaSLK i flere år, men gikk ut av styret i 2015. Han sier han ikke vet nok om treningsmetodene til Magalhães til å kunne uttale seg bombastisk om hva frafallet skyldes.

Gått lei

– Men mine sønner er gått lei, og jeg vil ikke presse dem til å fortsette mot deres vilje. Men det har nok vært et lite kultur-krasj mellom trener og de aktive. Samtidig stiller jeg også spørsmål om hvordan AaSLK blir styrt på. Det stilles store krav til både de aktive og til foreldrene når man er med i K1.

– Er treningen for lite lystbetont?

– Jeg tror det. De aktive må ha det kjekt på trening, den lysta mangler hos en god del nå, mener Wiik.

Trener Rui Magalhães mener at problemene egentlig bunner i en konflikt mellom klubben og en del foreldre. En konflikt som har vart en stund.

– Og dette er private saker som ikke har noe i offentligheten å gjøre. Jeg kan gjerne fortelle Sunnmørsposten om mine treningsmetoder, men dette tar tid. Og jeg skal snart på trening, sa Magalhães fredag ettermiddag.

Angrer ikke

Stian Fredriksen er sportslig leder i AaSLK, og kjenner seg ikke igjen i det Einar Wiik sier.

– Vi angrer slett ikke på at vi ansatte Rui som hovedtrener i klubben. For øvrig etter en grundig «research» og intervju-runde med flere kandidater. Det har vært litt språkproblemer mellom Rui og enkelte av svømmerne, men dette går seg til. Han har engelsk som arbeidsspråk, opplyser Fredriksen.

– Noen har uttalt at treneren viser en total mangel på kommunikasjons- og tilpasningsevne i forhold til den klubben han nå er trener for?

– Dette vil jeg si er fullstendig feil. Han har de siste tre årene vært trener i en lignende klubb som vår på Færøyene, og kjenner godt til det nordiske lynnet derfra.

Vil ha dem tilbake

– Men det bekymrer at så mange har sluttet i K1?

– Det liker vi ikke, og vi jobber hardt for å få dem tilbake igjen. Noen har sluttet av naturlige årsaker, at de rett og slett ikke ønsker å fortsette svømmekarrieren. Men de øvrige håper vi å få tilbake igjen.

– Har dere en stor nok gruppe til å ha en egen K1 nå?

– Jada. Vi er nå sju-åtte i K1, og har plass til noen få til. En annen sak er at vi tidligere kun har hatt én stige i klubben, de som ikke ønsket å trene like mye hadde ingen annen gruppe å gå til. Dette tar vi tak i nå, og vil også gi et tilbud til disse. Vi ønsker å være en mer inkluderende klubb enn tidligere, lover AaSLKs sportslige leder.

– Vi er inne i et lite generasjonsskifte, samtidig som vi har fått ny trener. Ikke alle setter pris på slike endringer, men vi håper som sagt på at flere av de som har tatt seg en pause kommer tilbake til oss, sier han.

Som også lover at AaSLK skal bestrebe seg på å bli mer en breddeklubb enn det som har vært tilfelle de siste årene.

Tre lovende unggutter som enten har sluttet eller tatt pause fra elitesatsingen i AaSLK. Fra venstre: Aslak Kaldhussæter, Oscar Wiik og Simon Wiik. Og de er ikke alene. Foto: privat