Såpass utfordrende er situasjonen at fotballkretsen aktivt har gått ut og bedt klubbene om å komme med sin tilbakemelding på tre forskjellige alternativer som kretsen har sendt ut (se alternativene nederst i saken).

Dessuten har daglig leder Bjørn Oskar Haukeberg aktivt engasjert seg og bedt om tilbakemeldinger fra de involverte partene på Facebook-siden «Lokalfotballen Sunnmøre»

– Med 26 påmeldte lag i år ble det en litt spesiell situasjon når vi skulle sette opp avdelingene. I håp om å gjøre flest mulig fornøyde har vi aktivt gått ut og bedt klubbene komme med sin tilbakemelding. I tillegg er vi litt opptatt av at det ikke bare er treneren eller den ivrigste som skal uttale seg. Vi opplever hvert år at enkelte lag sliter med å stille lag utover sesongen. Nå har vi gjort et forsøk på å få til en dialog med folket, forklarer Bjørn Oskar Haukeberg den åpne prosessen med.

Allerede før avdelingsoppsettet er klart, innser han at det blir bortimot umulig å gjøre samtlige lag fornøyd.

– Det er vel nesten sånn at vi kan garantere at noen ikke vil få det slik de ønsker, sier Haukeberg.

En rekke hensyn å ta

I fjor hadde Sunnmøre fotballkrets to forskjellige 6. divisjonsavdelinger. Men i år har flere lag meldt seg på, og dermed er antallet såpass vanskelig at det ikke er gitt at det blir verken to eller tre avdelinger.

– Vi har elleve lag påmeldt fra Søre og 15 lag her oppe påmeldt. Tradisjonelt vet vi at disse lagene helst vil unngå å ta turen over fjorden. I tillegg synes vi i utgangspunktet at det er rart at det laveste nivået i kretsen skal ha flere kamper enn divisjonen over. Derfor er vårt utgangspunkt tre avdelinger, sier Bjørn Oskar Haukeberg.

Men i diskusjonstråden på Facebook er slett ikke alle enige i at det bør være tre avdelinger. I verste fall kan det resultere i at enkelte lag bare får 14 kamper i løpet av en sesong.

Samtidig vil et alternativ med to avdelinger kunne gi hele 24 kamper i løpet av en sesong. Igjen vil det en utfordring med at bare to lag - i kretsens forslag Langevåg 2 og MSIL - må ta turen over fjorden for å møte lagene på Søre. På Facebook går flere fra Langevåg langt i å antyde at det vil føre til at de trekker laget fra seriesystemet.

Det vil kretsen for alt det er verdt unngå. Et klart uttalt mål er å få flere seniorspillere med i divisjonssystemet igjen.

– I 6. divisjon har du en del lag som satser litt og så har du en del lag som ikke er fullt så ivrige. Det gjør at det er veldig mange hensyn å ta, sier Haukeberg.

Blant annet må kretsen ta hensyn til styrkeforhold på lagene, antall andrelag, muligheter for nabooppgjør og ikke minst geografi når avdelingsoppsettet skal bankes gjennom.

I diskusjonene på Facebook har Bjørn Oskar Haukeberg blant annet lansert ideen om et ekstraordinært kretsting slik at 7. divisjon kan innføres igjen allerede kommende sesong.

– Da jeg lanserte det alternativet, trodde jeg det var det klart beste. Men tilbakemeldingene tyder på at det ikke er så sikkert likevel, sier Haukeberg.

Kretsen har bedt om tilbakemelding fra klubbene torsdag morgen. Ifølge Haukeberg er det et ønske fra kretsen om å lande på et avdelingsoppsett allerede før helga.

Forslagene som er lansert hittil

Her er forslagene til avdelingsoppsett som Sunnmøre Fotballkrets har sendt ut til klubbene:

Forslag 1:

Tre avdelinger. Prioritert fokus: 1. Geografi. 2. Styrkeforholdet. 3. Fordeling av 2/3-er lag.

Avdeling 1: Giske, HaNo, Harøy, Lepsøy, Ravn, Rollon 2, Spjelkavik 2, Stordal/Ørskog og Vigra.

Avdeling 2: Aksla, Blindheim 2, Emblem 2, FK Sykkylven 2, Langevåg 2, MSIL, Vartdal, Ørsta 2 og Åmdal.

Avdeling 3: Bergsøy 2, Gjerdsvika IL/Larsnes/Gursken FK, Hareid 2, Hasundgot, Hødd 3, Larsnes, Tjørvåg og Åram/VanKam.

Forslag 2:

Tre avdelinger. Prioritert fokus: 1. Styrkeforholdet. 2. Geografi. 3. Fordeling av 2/3-er lag.

Avdeling 1: Aksla, Blindheim 2, Emblem 2, Giske, HaNo, Harøy, Lepsøy, Ravn og Stordal/Ørskog.

Avdeling 2: FK Sykkylven 2, Hareid 2, Langevåg 2, MSIL, Vartdal, Vigra, Ørsta 2 og Åmdal.

Avdeling 3: Bergsøy 3, Gjerdsvika IL/Larsnes/Gursken FK, Hasundgot, Hødd 3, Larsnes, Rollon 2, Spjelkavik 2, Tjørvåg og Åram/VanKam.

Forslag 3:

To avdelinger. Prioritert fokus: 1. Geografi. 2. 2/3-er lag. 3. Styrkeforhold

Avdeling 1: Aksla, Blindheim 2, Emblem 2, FK Sykkylven 2, Giske, HaNo, Harøy, Lepsøy, Ravn, Rollon 2, Spjelkavik 2, Stordal/Ørskog og Vigra.

Avdeling 2: Bergsøy 2, Gjerdsvika IL/Larsnes/Gursken FK, Hareid 2, Hasundgot, Hødd 3, Langevåg 2, Larsnes, MSIL, Tjørvåg, Vartdal, Ørsta 2, Åmdal og Åram/VanKam.