For over to måneder siden skrev Sunnmørsposten at trener Rui Magalhaes i Aalesunds Svømme- og Livredningsklubb hadde fått en skriftlig advarsel etter en hendelse på ei trening. En av utøverne i klubben skal ha blitt slått én gang i hodet av den portugisiske treneren.

Politiet bekreftet at de hadde mottatt en anmeldelse, og at det ville bli iverksatt etterforskning. Konklusjonen etter den etterforskningen, er at Magalhaes er blitt tildelt et forelegg fra politiet. Politiinspektør Elin Drønnen sier hun ikke kan uttale seg om status i saka.

Sunnmørsposten har gjentatte ganger forsøkt å få Magalhaes i tale. Han har kun svart på tekstmeldinger, men svarer ikke på konkrete spørsmål om han godtar politiets forelegg. Portugiseren skriver han er i utlandet, og kan snakke med Sunnmørsposten først når han kommer tilbake igjen på fredag.

– Kjenner ikke på noe glede

Alexander Michelsen, som er utøverens far, ønsker nå å fortelle hvordan familien har opplevd de to siste månedene.

– Jeg kjenner ikke på noe glede, men jeg kjenner en lettelse over at det har kommet en avgjørelse i saka fra politiets side. Jeg håper vi kan gå videre snart, slik at sønnen min kan gå tilbake på trening igjen. Hadde han kommet tilbake igjen rett etter at det skjedde, hadde det nok gått greit. Men nå har han fått dobbel straff fordi han ikke har fått trent sammen med resten av gruppa som normalt, fordi treneren fortsatt har vært der.

Ifølge Michelsen har sønnen trent to-tre ganger i uka uten at treneren er der. Han har også fått mulighet til ei til to morgentreninger. Michelsen hevder klubben har sagt, at så lenge utøveren ikke ville trene under Magalhaes, så hadde de ikke mulighet til å gi et bedre tilbud.

– Uaktuelt

– Han har fått lov til å være med på alle treningene med den gruppa han tidligere var en del av, men da måtte han ha hatt Rui som trener. Det var selvfølgelig helt uaktuelt. Vår tillit til Rui som trener eksisterer ikke etter måten han har behandlet sønnen vår på.

Noe av det som gjør Michelsen mest opprørt, er at treneren har fått fortsette i klubben mens politiet har etterforsket saka. Han mener klubben burde ha suspendert treneren mens etterforskningen pågikk.

– Klubben har brukt en arbeidsrettslig begrunnelse for at de ikke kunne fjerne treneren, men de har ikke hentet inn noen jurister eller advokater for å se på utøverens rettigheter i denne saka.

Ifølge Michelsen har de hatt en grei dialog med klubben undervegs, men han understreker at de stort sett har vært uenige i valgene klubben har tatt.

– Vi har hele tiden ment at utøverens rettigheter må komme foran trenerens, fordi det var såpass klart og tydelig hva som har skjedd. Idrett handler jo om å inkludere, det å ta vare på individer, men det opplever vi ikke har skjedd i denne saka.

Tung periode for familien

– Hva mener dere klubben må gjøre nå?

– Det er egentlig bare én ting å gjøre, og det er å fjerne treneren. Slik vi ser det har han mistet retten til å arbeide med barn og ungdom under 18 år i Norge, og dermed er saka klar.

Michelsen sier det har vært en tung periode for familien, spesielt den første tiden, men at ting gradvis har gått bedre.

– Vi har fått mye støtte, men samtidig tror jeg ikke folk klarer å ta helt innover seg hva som har skjedd. Jeg tror ikke man klarer det helt før man blir rammet av det samme selv. Det kan være mange tenker at dette må vi jo kunne svære opp om og bli ferdig med, men dette er tross alt en alvorlig sak. Vi ser fram til å legge dette bak oss.

– En lei sak for alle parter

Aalesunds Svømme- og Livredningsklubb er blitt forelagt kritikken Michelsen har kommet med. Klubbens styre og daglig leder Sture Fladmark har valgt å svare per e-post. De har forståelse for at det kan være en vanskelig sak for utøveren og familien, men at det er en lei sak for alle parter.

Styret hevder at utøveren har fått tilbud om fem treningsøkter der hovedtrener Magalhaes ikke har vært med. Tre av treningene er i samme gruppa som utøveren har trent med hele tiden. Det blir også bekreftet gjennom det utøverens far har sagt. Det ble gitt tilbud om to morgentreninger, slik at utøveren skulle få et tilsvarende treningstilbud som resten av gruppen. Ifølge klubbens styre var det et tilbud familien ikke mente var godt nok, som utøverens far også bekrefter til Sunnmørsposten.

Det vises videre til at styret valgte å midlertidig suspendere treneren umiddelbart etter hendelsen, og at de har forsøkt å få en god dialog med familien og utøveren for å løse saka best mulig. Styret har tidligere gjort rede for at de valgte å ikke suspendere treneren videre etter ei juridisk vurdering, en dialog med vitner og partene, i tillegg til å ha rådført seg med arbeidstilsynet, idrettskretsen og svømmeforbundet.

I redegjørelsen fra styret heter det, at etter en medarbeidersamtale med treneren, ble det gitt en skriftlig advarsel. Styret hevder at det var et oppklaringsmøte med treneren og utøverens far noen dager etter hendelsen, der treneren beklaget seg og partene ble enige om å gå videre. Ifølge utøverens far skjedde møtet før han satt med all informasjonen rundt saka, og at møtet bar preg av det.

Ettersom politiet har opplyst at saka ikke er rettskraftig avgjort, så avventer styret sin avgjørelse rundt trenerens framtid. Styret vil be om innsyn i saka og ta ei ny vurdering når den er avgjort hos politiet.

Ifølge styret har dette vært en vanskelig og tidkrevende sak, som har påvirket hele klubben. Styret mener de etter beste evne har forsøkt å ivareta både utøver og trener best mulig. Nå jobber klubben med å få tydeligere retningslinjer for trenere, utøvere og foresatte.