Helene Gigstad Fauske, Emilie Christensen, Heidi Løke, Kari Brattset, Stine Bredal Oftedal, Emilie Hegh Arntzen og Kari Aalvik Grimsbø er klar for VM i Tyskland. 
      (Foto: NTB scanpix)

Helene Gigstad Fauske, Emilie Christensen, Heidi Løke, Kari Brattset, Stine Bredal Oftedal, Emilie Hegh Arntzen og Kari Aalvik Grimsbø er klar for VM i Tyskland. Foto: NTB scanpix

Her er alt du trenger å vite om håndball-VM: – De kan utfordre Norge

Lørdag spiller Norge sin første kamp i VM i Tyskland.

Fredag går startskuddet for Håndball-VM. Her får du alt du trenger å vite om Norges motstandere i gruppespillet, hvem som er de største gullrivalene og hvordan sendingene til rettigheteshaver TV 2 blir.

Norges motstandere i gruppekampene:

Norge spiller i gruppe med Ungarn, Argentina, Polen, Tsjekkia og Sverige.

Lørdag 2/12 kl. 20.30: Norge – Ungarn (TV 2)

Søndag 3/12 kl. 20.30: Argentina – Norge (TV 2)

Tirsdag 5/12 kl. 20.30: Norge – Polen (TV 2)

Torsdag 7/12 kl. 20.30: Tsjekkia – Norge (TV 2)

Fredag 8/12 kl. 20.30: Norge–Sverige (TV 2)

Norge møtte Ungarn i Møbelringen cup, og det ble en tøff kamp som til slutt endte med norsk seier 29–24.

Argentina ble nylig nummer tre i en turnering i Spania, etter tap mot vertsnasjonen og Ukraina, men seier mot Japan.

Polen har en rekke sterke resultater bak seg, med seier mot Romania, Brasil og Makedonia.

Tsjekkia har nettopp spilt turnering i hjemlandet, der de vant mot Sveits, tapte mot Østerrike, og gikk på et stortap mot Norges rekruttlandslag.

Sverige har møtt Danmark to ganger som en siste del av oppkjøringen, og lagene vant en kamp hver.

Ekspertenes spådommer:

– Norge står på samme måte som de alltid pleier å gjøre før dette mesterskapet. De er bedre i angrep enn de er i forsvar, men normalt sett pleier de å få det på plass. De har mye erfaring og er godt forberedt til dette mesterskapet, sier håndballkommentator Bent Svele til Adresseavisen.

Randi Gustad er enig med sin kollega om at landslaget ser solid ut, tre dager før mesterskapet starter. I Møbelringen cup forrige uke ble det seier, selv om de spilte uavgjort 27–27 mot Russland i siste kamp.

– Det er klart at vi har den vanlige usikkerheten når det kommer til forsvarsspillet, det er ofte der konstellasjonene trenger trening når det byttes ut i midten. Samtidig vet vi at det er en skadefri tropp med alle de beste på plass, og verdens beste angreps- og keeperspill, sier Gustad.

Hun mener at Norge er en het gullkandidat, men at det er en håndfull utfordrere man må se opp for.

Gustad nevner Nederland, Russland, Frankrike som de aller største, med Brasil som en outsider.

Spiller i Bietigheim:

Norges kamper i gruppespillet går i Bietigheim – Bisusingen i EgeTrans Arena i Sør-Tyskland, rundt 20 kilometer nord for Stuttgart. Byen har 43 000 innbyggere.

Hallen tar 4517 tilskuere, og er til daglig hjemmearena til hockeylaget Bietigheim Steelers i den nest øverste divisjonen og håndballaget SG BBM Bietigheim. Hallen åpnet i desember 2012.

Åttedelsfinaler spilles 10. og 11. desember i Leipzig og Magdeburg. (tidspunktet for Norges eventuelle kamp blir klart sent fredag kveld 8. desember).

Kvartfinaler spilles 12.12 (Leipzig) og 13.12 (Magdeburg).

Semifinaler (15.12) og finale/bronsefinale (17.12) spilles i Hamburg.

Heidi Løke er tilbake på landslaget. 
      (Foto: NTB scanpix)

Heidi Løke er tilbake på landslaget. Foto: NTB scanpix

TV 2 i Tyskland:

TV 2 er rettigheteshaver til turneringen. De sender tilsammen 84 kamper på sine kanaler. Kommentatorer på kampene i Norges gruppe og en del av cupspillet er Harald Bredeli og Bent Svele, mens Christian Paasche og Endre Olav Osnes kommenterer de andre gruppene og resten av cupspillet.

På indre bane står Julie Strømsvåg og Sindre Olsen sammen med Gro Hammerseng-Edin.

Svele har forberedt seg godt før mesterskapet og skal kommentere kampene i Norges gruppe. Han mener at Norge skal klare å ta seg enkelt videre fra gruppen.

– Sverige er nok den største utfordreren av de lagene, og så er jeg usikker på hvor Polen står. De har slått både Brasil og Romania med klare sifre, og det tyder på at de er i bra form. Men Norge skal kunne vinne gruppen, og så blir det en kamp mellom Sverige, Polen og Ungarn om de neste plassene, mener Svele.

Som alltid i mesterskap er Harald Bredeli (t.v.) og Bent Svele på plass. 
      (Foto: NTB scanpix)

Som alltid i mesterskap er Harald Bredeli (t.v.) og Bent Svele på plass. Foto: NTB scanpix

Gustad har også vært en fast del av TV 2-teamet som jobber under mesterskap, men i år måtte hun si nei grunnet bytte av jobb.

– Det blir litt fint å få bruddstykker av en adventstid og få med seg skoleavslutninger med barna, men jeg kommer nok til å savne gjengen også. Så jeg kommer nok til å følge mesterskapet tett, og jeg drar nedover om det blir finaleplass, sier hun til Adresseavisen.

Randi Gustad drar ikke nedover til Tyskland før en eventuell finale. 
      (Foto: NTB scanpix)

Randi Gustad drar ikke nedover til Tyskland før en eventuell finale. Foto: NTB scanpix

Dette er troppen til Norge i Tyskland:

Keepere:

Kari Aalvik Grimsbø, Györi Audi ETO Katrine Lunde, Våg Håndball Elite

Bakspillere: Emilie Hegh Arntzen, Våg Håndball Elite Emilie Christensen, Larvik HK Helene Gigstad Fauske, FC Midtjylland Veronica Kristiansen, FC Midtjylland Amanda Kurtovic, CSM Bucuresti Nora Mørk, Györi Audi ETO Stine Bredal Oftedal, Györi Audi ETO

Kantspillere: Camilla Herrem, Sola HK Marit Røsberg Jacobsen, Byåsen Håndball Elite Stine Ruscetta Skogrand, Silkeborg-Voel KFUM Sanna Solberg, TEAM Esbjerg

Linjespillere: Kari Brattset, Våg Håndball Elite Vilde Ingstad, TEAM Esbjerg Heidi Løke, Storhamar Håndball Elite

Mer å lese på Sunnmørsposten:
 
Leses nå
 

Forsiden nå:

Leserinnlegg

«Det var ikke overgrepet som var jævligst. Det var tiden etterpå. Dagene etterpå var ekstremt slitsomme, og jeg husker nesten ingenting»

Jeg satt på bussen fra Molde, og tok en uformell og lett avgjørelse med å skrive et innlegg. Om hvorfor det er utrolig vanskelig å komme ut med «seksuelt overgrepsoffer» skrevet i panna, og fortelle sin #metoo-historie.

Ikea bekrefter Ålesund-planer

Men de sier ikke mer om når eller hva de skal bygge på Moa.