Manchester United-spiss Marcus Rashford ble anklaget for å filme seg til straffe i kampen mot Swansea i april. - Han lurte dommeren, sa Swansea-manager Paul Clement i etterkant. Rashford selv skal ha hevdet at det var kontakt mellom han og Swansea-keeper Lukasz Fabianski.
(Foto: Martin Rickett / TT / NTB Scanpix)

Manchester United-spiss Marcus Rashford ble anklaget for å filme seg til straffe i kampen mot Swansea i april. - Han lurte dommeren, sa Swansea-manager Paul Clement i etterkant. Rashford selv skal ha hevdet at det var kontakt mellom han og Swansea-keeper Lukasz Fabianski. Foto: Martin Rickett / TT / NTB Scanpix

Delte meninger om ny regel i Premier League: – Det er søppel!

FA skal bruke videodømming til å straffe filming.

Få ting vekker like stor avsky i fotball-England som filming. Denne sesongen er Manchester Uniteds Marcus Rashford og Chelsea-stjernen Diego Costa blant spillerne som har blitt anklaget for å prøve å lure dommeren.

Nå tar imidlertid det engelske fotballforbundet (FA) grep.

Fra starten av 2017–18-sesongen vil det for første gang bli mulig å bli straffet for filming gjennom videobevis.

«Der det er klare og overveldende beviser for at en dommer har blitt lurt av filming, (...) og den skyldige spillerens lag har fått straffe eller en motstander har blitt utvist, vil FA handle i etterkant gjennom Fast Track-systemet», heter det i pressemeldingen.

Panel på tre personer

Rent praktisk vil avgjørelser rundt filming bli fattet av et «filme-panel» på tre medlemmer:

  • Én tidligere manager.
  • Én tidligere spiller.
  • Én tidligere dommer.

Hver av disse personene vil altså få se all tilgjengelig videobevis av den aktuelle filmingen. Disse personene vil deretter komme med sitt vedtak hver for seg og uavhengig av hverandre. Dersom alle tre konkluderer med at videobevis tyder på filming, vil den aktuelle spilleren ble straffet.

En lignende fremgangsmåte brukes allerede når det kommer til avstraffelse av voldelig oppførsel som kampdommeren ikke oppdaget umiddelbart.

Straff

FA opplyser om at det faktum at spilleren lyktes med å lure kampdommeren vil være en skjerpende omstendighet i straffeutmålingen. Derfor vil en spiller få to kampers karantene dersom han blir avslørt av «filme-panelet».

Dersom kampdommeren gir kult kort til en spiller på det forsvarende lag fordi han ble lurt filming, vil også denne straffen kunne reverseres gjennom videobevis.

Delte reaksjoner

Regelendringen skaper debatt. Crystal Palace-manager Sam Allardyce er blant de som er kritiske.

– Det er fullstendig søppel! For hva skal man gjøre med mannen som får gult kort og ikke filmet? Hva skal de gjøre med det? Skal de da si "neste gang prøver vi å gjøre det riktige"? sier Allardyce engasjert på en pressekonferanse, ifølge BBC .

Han har i stedet et annet forslag:

– Få inn teknologi, og så kan vi se på situasjonene med en gang. Start med utvisningsbokser, så kan vi sette ham i utvisningsboksen i ti minutter. Stopp å betale disse menneskene til å bidra med søppel til spillet vårt. Det er søppel.

I sosiale medier er det delte meninger om regelendringer. Fotballekspert Lars Tjærnås er blant dem som jubler.

Mer å lese på Sunnmørsposten:
 
Leses nå
 

Forsiden nå:

Vekslende vær lørdag:

Slik blir det under bålet

Lørdag bærer preg av byger, men når Slinngsbålet tennes klokka 21.00 ser det ut til å bli opphold. - Og kanskje et lite solglimt!

Fra klokka 19.00:

Direktesending fra Slinningsbålet

Lørdag tennes Slinningsbålet, Sunnmørsposten og Bypatrioten sender direkte fra Slinningen fra klokka 19. Svart skjerm? Prøv en annen nettleser enn Explorer.

Nattsvart sinn i sommerlyset:

Ensomheten tar ikke ferie

Hva gjør du nå? Kanskje stopper du opp og skriker mot himmelen. Kanskje lar du panna falle inn mot nærmeste stødige trestamme og kanskje, stående slik, gråter du en innbitt, ærlig gråt, som bare fuglene i trekrona over deg kan høre. Eller kanskje synker du sammen mellom gras, siv og greiner.

[ helgapraten ]

– Eg fekk eit bilde av kor enormt dette faktisk er

Når ei dame blir ingeniør, så meiner ho noko med det, seier ein tidlegare arbeidsgjevar.

Slik trener du effektivt med lav intensitet:

– Du får både kondisjon og styrke

Blir du utslitt av å svømme 25 meter? Det er enkelt å gjøre noe med.