Tysk politi bevokter spillerbussen etter angrepet. (Foto: Ina Fassbender / TT / NTB scanpix)

Tysk politi bevokter spillerbussen etter angrepet. Foto: Ina Fassbender / TT / NTB scanpix

Tyske aviser: Mistenkt for å bombe Dortmund-bussen i håp om rask aksjegevinst

Tysk-russer pågrepet etter angrepet på spillerbussen til Dortmund.

Den tyske avisen Bild skriver fredag morgen at tysk politi har pågrepet en person som mistenkes for å ha stått bak bombeangrepet mot bussen til Borussia Dortmund i forrige uke.

Spillerbussen var på vei til klubbens hjemmebane Signal Iduna Park foran Champions League-oppgjøret mot AS Monaco da tre eksplosjoner ble utløst rett ved bussen. To personer ble såret, blant annet forsvarsspilleren Marc Bartra, som måtte opereres for skader i armen.

Den pågrepne er en 28 år gammel tysk-russer, som ble anholdt av politiet på vei til jobb. Politiet har gjennomført husransakelser. Politiet sier til Der Spiegel at mannen mest sannsynlig ikke er en ekstremist, men at han skal ha hatt økonomiske motiver for angrepet.

Ville gi økonomisk gevinst

Politiet skal ha fått tips fra en varsler i finanssektoren om mistenkelige transaksjoner i en bank i forbindelse med angrepet. Spekulasjonen foregikk ved at 28-åringen kjøpte et stort antall salgsoppsjoner på aksjer i fotballklubben. Planen var å selge 15 000 aksjer til en forhåndsbestemt pris.

Dersom aksjeverdien falt ville det gitt en betydelig profitt, sier påtalemyndigheten. Mannen skal ha kjøpt aksjer for 78 000 euro før angrepet. Han håpet på å tjene nesten 40 millioner norske kroner på spekulasjonen.

Ifølge den tyske avisen skal de ansatte på hotellet ha lagt merke til oppførselen til mannen etter eksplosjonen. Mens alle gjestene på hotellet sprang ut av hotellet, gikk 28-åringen rolig inn i restauranten og bestilte en biff.

Avisen har også kilder på hotellet som sier at han krevde å få byttet det første rommet han fikk fordi det ikke hadde utsikt mot veien. I stedet fikk han et rom på loftet med utsikt mot stedet hvor bussen stanset.

Bestilte hotellopphold på spilledatoene

Mannen skal ha bestilt opphold på hotellet i to perioder tidlig i mars, før det ble klart om laget skulle spille hjemmekamp først eller sist.

Politikilder sier til avisen at mannen hadde kunnskaper om elektronikk, og at han skal ha hatt mulighet til å bygge detonatorer til sprengstoffet selv.

De søker fortsatt etter to mulige medsammensvorne som skal ha hjulpet til med frakt av eksplosivene.

Politiet mistenkte den første dagen at det kunne vært islamister som sto bak angrepet etter funn av flere brev i nærheten. Men etter få dager mistenkte de at brevene var forfalsket.

Mer å lese på Sunnmørsposten:
 
Leses nå
 

Forsiden nå:

AaFK lå under med to og bommet på straffe:

– Nå er jeg bare glad og letta

OBS-varsel for Møre og Romsdal

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel om lokalt vanskelige kjøreforhold grunnet sludd og snø helt ned i lavereliggende områder på Vestlandet torsdag.

Hamna i skotlinja under kråkeskyting:

–Du ventar ikkje kuler rundt novene. Dette er horribelt

– Eg var innanfor skotlinja. Kula var berre 15 meter frå meg, hevdar Bjarte Myklebust etter ein skyteepisode i Herøy.

Bingsa-skandalen:

Ga Bingsa-kontrakt til ektefelle

Fire aktører ga tilbud på konsulenttjenester for planlegging av nytt deponi i Bingsa. Kontrakten gikk til VAR-sjefens ektefelle.