Utenriks- og forsvarskomiteen skal om vel tre uker avgi innstilling om Langtidsplanen for Forsvaret. Også om den er det uenighet om både ressursbruken og innretningen. For vårt område knytter spenningen seg mest til hva som skal skje med det eneste forsvarsinnslaget vi har i denne landsdelen, nemlig Heimevernet og heimevernsdistrikt 11 som består av Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane med til Sognefjorden.

Regjeringen foreslår å legge ned dette heimevernsdistriktet og å avvikle hovedkvarteret på Setnesmoen. Alle militære installasjoner mellom Trondheim og Bergen blir dermed borte.Vi blir bortimot en totalt nedrustet landsdel. HV-soldater skal vi fortsatt ha, men styrken blir mer en halvert, og ledelsen skal ligge i Bergen for HV-soldatene fra Sogn og Fjordane, og i Trondheim for soldatene fra Møre og Romsdal.

HV-11 har en egen innsatsstyrke med 200 ekstra utrustede og godt trente soldater. Dette skal være en innsatsstyrke beregnet på både å bekjempe terror og bistå i ulykker. Det er vel grunn til å tro at også denne styrken får delt ledelse og to politidistrikter å samarbeide med. Det vil svekke slagkraften.

Fylkespartiene både i Høyre og i Frp har sendt protestskriv til regjeringen, men det spørs om det hjelper. I tillegg til Setnesmoen legges også Firda kaserne og Remmedalen skytefelt i Nordfjord ned. Ørskogfjellet er allerede nedlagt. Når alle synlige spor av forsvarsvilje blir borte, er det grunn til å tro at også folkets vilje til å delta i forsvaret vil bli svekket.

I tillegg vil beredskapen i fredstid også bli svekket. Å ha HV-avdelinger som styres henholdsvis fra Bergen og Trondheim, er ikke spesielt betryggende.

Manglende lokalkunnskap vil gjøre det vanskeligere både å planlegge og å lede.Når en tenker på de mange potensielle ulykkesrisikoene i dette distriktet i form av både ras, storm og andre ulykker i farlige fjell, så er nedlegging av dagens kommandostruktur og basen på Setnesmoen, et kraftig tilbakeskritt. HV-11 dekker et område nesten på størrelse med Sveits. Stort nok og viktig nok til å styre seg selv. Regjeringen vil fjerne alle synlige spor av forsvar på Nordvestlandet