Trumps 100 dager. Før presidentvalget i USA la Donald Trump fram en kontrakt med amerikanske velgere om det han skulle gjennomføre på sine første 100 dager som amerikansk president. Lørdag er dagene gått og fasiten er klar. Det meste var bløff.

Han skulle stanse innvandring fra terror-regioner. Det er foreløpig blitt stanset i det amerikanske rettssystemet. Han skulle skrote helsereformen som Obama innførte og som ga millioner av fattige amerikanere rett til helsehjelp. Alternativet som Trump lanserte er blitt stanset av hans egne partifeller. Han innførte ansettelsesstopp i statsapparatet, men det medførte kaos. Før 100 dager var gått skulle han ha lagt fram forslag om en ny skattereform. Den ble lansert onsdag, men det er bare noen enkle forslag, og langt fra en reform av det gigantiske skattesystemet i USA. Ti lover om reformer skulle han lansere i løpet av de første 100 dagene. Ingen gjennomførbare forslag er lansert. Ikke engang muren mot Mexico ser ut til å bli realisert. Han er avhengig av å få bevilget penger fra Kongressen, og det er ikke mange nok fra hans eget parti som er villige til å støtte dette prosjektet. Derimot har han sendt ut nærmere 1000 Twitter-meldinger, til dels med sterk kritikk av alle som ikke er enig med ham.

Meningsmålinger viser at støtten i det amerikanske folket er dalende, og viser at han har støtte fra bare rundt 40 prosent. Det er vel historisk lavt etter så kort regjeringstid, og det er opplagt at Donald Trump har overvurdert sine egne politiske evner og undervurdert kravene som må stilles til en amerikansk president. Det vanlige er at det er tidlig i den første perioden at presidenter får gjennomført mest. Trump ligger svakt an i så måte, og hans politiske framtid vil avhenge av hvordan det går i mellomvalget om to år. Da står hele Representantenes hus på valg, og hvis republikanerne står i fare for å miste flertallet både i Representantenes hus og i Senatet med Trump som president, så kan det til og med hende at han tvinges til å trekke seg, eller i det minste å varsle at han ikke stiller til valg for en ny periode. Med Trump som president i de to neste årene, og med flertallet i Kongressen mot seg, vil sjansen være stor for at republikanerne vil tape neste presidentvalg i 2020.