20 elever i barne- og ungdomsarbeiderfaget skal torsdag passe 160 barn ved skolefritidsordningen i Langevåg. Fire lærere blir med på laget, men elevene får et stort ansvar for å organisere SFO-dagen og sørge for at barna har det bra.

Gjennom lang tid har elevene og lærerne forberedt seg på den store oppgaven, i samarbeid med Langevåg skule. Dette er første gang helse- og oppvekstavdelingen på Fagerlia tar på seg å overta en hel SFO, som et ledd i yrkesopplæringen.

Det ekte livet

Regjeringen vil tvinge bedrifter til å ta lærlinger: – Svært etterlengtet Bedrifter som ikke har læreplasser, kommer til å bli utelukket fra en rekke kontrakter med det offentlige. Fylkeskommunen i Møre og Romsdal håper på rask gjennomføring.

– Vi fikk en henvendelse fra Langevåg skule, som vi takket ja til, sier kontaktlærer Anne-Grethe Tusvik Molvær.

– Elevene må få ei utfordring, dette er det ekte livet. Vi tror de får det til, og vi har stor tro på det vi gjør her, sier hun. Avdelingen setter stor pris på den tilliten Langevåg skule og SFO-tilbudet der viser dem, og de håper å kunne vise seg tilliten verdig.

Spennende med ansvar

Mer penger til yrkesopplæring Vil skape samarbeid mellom skole og arbeidsliv.

Elevene synes det er spennende å få ansvaret for så mange små barn. Det viktigste er sjølsagt å ivareta tryggheten og sikkerheten til barna, sier de.

– Vi har allerede møtt barna og sagt hei til dem. Dette blir en viktig erfaring for oss, og noe helt annet enn en vanlig skoledag. Vi håper alt går etter planen, sier Rebekka, Synne, Simone, Kanutte og Kristian. De har planlagt i lang tid, og virker dagen før dagen svært drillet på oppgavene den enkelte har. Quiz, bli kjent-leik, lage fruktspyd og en tur i gymsalen sammen med barna, er noen av dem. Man må hele tiden ha kontroll på hvem som er hvor – og vite hva man skal gjøre hvis noe skulle skje. Hvordan man hilser på barn – og hvordan følge opp de som har ekstra behov, er også viktig å tenke over på forhånd.

Blir gøy

– Vi gleder oss. Dette blir gøy, sier Fagerlia-elevene, som håper at kommende kull i barne- og ungdomsarbeiderfaget får en lignende opplevelse. – Dette er absolutt noe vi gjerne vil gjøre igjen til neste år, sier lærer Molvær.