Video: Mona Skjong Klipp: Per Ove Stige

Bjørnis-pappaen: – Lett å glemme barna ved ulykker

Barn møtte Bjørnis i Ålesund

Over 200 barn fra 16 barnehager fikk i dag møte brannbamsen Bjørnis ved Ålesund brannstasjon.

– Vi gleder oss mest til å møte Bjørnis, sier barna ved Skåthaugen barnehage i kor.

– Hvorfor det?

– Fordi vi aldri har møtt ham før, får Sunnmørsposten til svar.

Rustet for oppgavene

Elena, Alida, Heine, Dennis, Johan, Matheo, Eiler og de andre har fått Bjørnis-brannhjelm.

<i>Her er det Milla (til venstre) og Henny fra Skåthaugen barnehage som får teste brannslangen.</i>
      (Foto: Mona Skjong)

Her er det Milla (til venstre) og Henny fra Skåthaugen barnehage som får teste brannslangen.Foto: Mona Skjong

De er godt rustet for postene med oppgaver de skal gjennom på brannstasjonen, før de skal møte selve hovedattraksjonen: Bjørnis!

Det er første gang Ålesund brannvesen er med i prosjektet, som er utarbeidet av Trøndelag brann- og redningstjeneste, og som har spredt seg til 31 brannvern i 60 kommuner i Norge.

Omsorg ved traumer

– Dette er blitt kjempestort, og det er kjempestas for oss å kunne invitere over 200 barn hit i dag, sier Øyvind Gresdal ved Ålesund brannstasjon. Brannbamsen Bjørnis er først og fremst utviklet for å møte barn som har behov for omsorg og trygghet ved ulykker og traumer, forteller Gresdal.

Bjørnis bidrar òg til å vekke barns interesse for forebyggende brannvernarbeid og i læringen om brannsikkerhet, forteller han. Det er laget et helt opplegg rundt bamsen, med informasjonsmateriell tilpasser barn.

Lett å glemme barna ved ulykker

Ålesund brannvesen har i første omgang kjøpt inn ti utgaver av brannbamsen Bjørnis, som skal plasseres ut i brannbilene. Etter hvert som beholdningen minker, bestilles det inn nye bamser.

– Disse er med til skadested, ved brann og ulykker, forteller Gresdal. Barn kan lett bli glemt om foreldrene står midt oppi en kritisk situasjon. Bjørnis-bamsen bidrar da til at brannvesenet lettere kan få gitt barna oppmerksomhet og trygghet i en traumatisk situasjon.

Richard B. Heimen i Trøndelag brann- og redningstjeneste er mannen som fant opp brannbjørnen Bjørnis.

– Vi har erfart at denne bamsen tar bort mye av det vonde, og at barna synes det er godt å ha noe å holde i. Dette hjelper i forebygging av traumer, og vi ser at når vi deler ut bamsene, blir barna glade, forteller Heimen, som selv har delt ut mange Bjørniser til familier i ulykker eller som har mistet huset sitt.

Kan sangen

– Barna har gledet seg veldig til denne dagen, sier Ida Aarøe Borgundvegen barnehage.

<i>Bjørnis og barn fra 16 barnehager besøkte Ålesund brannstasjon tirsdag.</i>
      (Foto: Mona Skjong)

Bjørnis og barn fra 16 barnehager besøkte Ålesund brannstasjon tirsdag.Foto: Mona Skjong

De har hatt brannuker på barnehagen, sett Brannmannen Sam og vennebyen, og lært at hvis det begynner å brenne, må man gå ut - uten sko, og de har sunget «Huset brenner-ring 110!».

Så barna synger og danser med når musikkanlegget på brannstasjonen setter i gang. De kan Bjørnis-sangen, og flere retter opp en finger, og så en finger, og former en null til slutt. Det blir 110!

Mer å lese på Sunnmørsposten:
 
Leses nå
 

Forsiden nå:

Leserinnlegg

«Det var ikke overgrepet som var jævligst. Det var tiden etterpå. Dagene etterpå var ekstremt slitsomme, og jeg husker nesten ingenting»

Jeg satt på bussen fra Molde, og tok en uformell og lett avgjørelse med å skrive et innlegg. Om hvorfor det er utrolig vanskelig å komme ut med «seksuelt overgrepsoffer» skrevet i panna, og fortelle sin #metoo-historie.

Ikea bekrefter Ålesund-planer

Men de sier ikke mer om når eller hva de skal bygge på Moa.