Nylig ble det saget ned mange trær på ei gjengrodd tomt øst for Volsdalen skole – for å gi lys og utsikt tilbake til beboere i området. Samtidig dukket ei gammel og «glemt» løe fram i lyset. En av de siste fra tiden da det var mange gårder rundt om i Ålesund by.

– Denne løa ble flytta fra Hundsværholmen til Volsdalen på slutten av 1800-tallet, av familien Frøysa som tok den med hit. Løa er i alle fall 150 år gammel, kanskje nærmere 200 år, forteller byhistoriker Harald Grytten.

Løa eies i dag av ålesundsfamilien Høegh-Krohn. De eier også det gamle huset like ved, som også tilhørte gården. I tillegg eier familien den tidligere tekstilfabrikken (Fix) på nabotomta.

– Min oldefar kjøpte fabrikken, huset og låven her på begynnelsen av 1930-tallet, forteller Anne Vibeke Høegh- Krohn, selv beboer i Volsdalen og en av dagens eiere av «Krohn-løa».

– Verdt å ta vare på

lager: Løa er preget av tidens tann, og den som eventuelt skal gjøre noe her – må først få fjernet nytt og gammelt som er lagret der. Løa ble brukt til å lagre høy, og i litt nyere tid var den hjem for en ponni.«Krohn-løa»

– Jeg synes disse gamle løene i byen er verdt å ta vare på. De er klenodier og minner oss om en annen tilværelse, sier Harald Grytten.

Han mener det beste kanskje hadde vært om eierne fikk noe tilskudd til å ta vare på dem.

– Jeg vet ikke hva som skal skje med denne løa. Kanskje Sunnmøre museum eller noen andre vil overta den og flytte den herfra. De skal gjerne få den gratis, sier Anne Vibeke Høegh-Krohn.

Familien ønsker heller at tomtene bygningene står på kan utvikles til boligformål. Det er ikke tatt noe stilling til hva som skal skje, og trolig vil den gamle løa bli stående en god stund til, sier Høegh-Krohn.

Gjør som flere enn 26.000 andre - lik smp.no på Facebook

Museum har ikke plass.

– Disse gamle løene har en slags miljøverdi der de står. Men det er litt vanskelig å slåss for bevaringen av dem. Da trengs det nok en gruppe mennesker som engasjerer seg sterkt, sier Per Sæther, konservator ved Sunnmøre museum.

Han sier at museet har nok av gamle gårdsbygninger, og ikke kapasitet til å ta imot flere løer.

– I slike saker ville jeg ha henvendt meg til fylkeskonservatoren, sier han.

Les flere saker fra Ålesund her

<strong>Bortgjemt i Volsdalen:</strong> I mange generasjoner har den stått der, helt inntil Borgundvegen, litt innafor Volsdalen skole. Lett å se fra vegen, egentlig, men samtidig godt skjult av trær og buskas. Selv byhistoriker Harald Grytten (bildet) visste lenge ikke at løa eksisterte, før han ble gjort oppmerksom på denne i forbindelse med noen artikler han skrev om byens løer i Nytt i Uka i 2013. Her sammen med Anne Vibeke Høegh-Krohn, en av dagens eiere av løa og det tidligere gårdsbruket i Volsdalen. De fleste trærne som skjulte løa er nå saget ned.Løeeier Anne Vibeke Høegh-Krohn og byhistoriker Harald GryttenFoto: Staale Wattøsw@smp.no
<strong>Gammel gård:</strong> Huset på den tidligere gården er i dag utleid til bolig. Bortsett fra Volsdalstunet, er dette den siste løa i Volsdalen, ifølge byhistoriker Harald Grytten.Løeeier Anne Vibeke Høegh-Krohn og byhistoriker Harald GryttenFoto: Staale Wattøsw@smp.no Foto: Staale Wattø