I et leserinnlegg i Sunnmørsposten onsdag stiller Hovde en rekke kritiske spørsmål til undersøkelsen.

– Jeg har svart på en del telefonintervju opp igjennom, men aldri vært i nærheten av et intervju der ledende forutsetninger på en slik måte var lagt inn i spørsmålet. Hvis dette var den bystyrevedtatte undersøkelsen, og jeg var blant de 1.000 utvalgte (Jeg håper inderlig at det ikke var det!), var det skremmende å oppleve at i undersøkelsen var det tydelig at spørsmålene tok for gitt at storkommune, det blir det, skriver Hovde i innlegget.

Les hva Hovde er kritisk til: Her finner du hele innbyggerundersøkelsen

Nøytral

Ordfører Eva Vinje Aurdal bekrefter at det er den bystyrevedtatte undersøkelsen Hovde har svart på.

– Jeg har sjøl vært med, sammen med blant annet Opinion, på å utforma spørsmåla i undersøkelsen, og jeg har ingen problem med å si at jeg synes spørsmålene er riktige og nøytrale. De er også godt faglig forankret, mener Aurdal.Hun mener Hovdes reaksjon bærer preg av hans syn på en storkommune.

– Han er nok litt farga av sitt eget standpunkt i saka.

Dette tilbakeviser Hovde på det sterkeste.

– Det er ingen hemmelighet, som Aurdal påpeker at jeg er motstander av en storkommune, men flere spørsmål hadde denne vinklingen: «Hvor viktig er det for deg på en skala fra 1 til 5 at kommunikasjonene blir bedre i en regionskommune?». Underforstått: Kommunikasjoner blir bedre i en stor regionskommune. Det mener jeg er ledende spørsmål, sier Hovde.

Kan du svare? Få svar på det du lurer på om kommunereforma

Reaksjoner

Han sier han har fått mange positive reaksjoner på sitt innlegg.

– Det har vært mange som har tatt kontakt med meg og påpekt mye av det samme jeg skriver, sier Hovde.– Jeg mener en slik undersøkelse er bedre og mer nyansert enn av avstemning der man sier ja eller nei. Her får man inn et mer faktabasert syn på en eventuell sammenslåing, og vi får gått mer i dybden på hva folk egentlig mener, sier Aurdal.

Les flere saker om kommunereforma.