Berit Hjertø tok bildet du ser over på en morgentur forrige tirsdag. Etter at hun først møtte to hjortedyr på veg opp, fikk hun selskap av et hjortedyr på veg ned bytrappene.

– Vi stod begge og så litt på hverandre, og litt på utsikta, og hadde en forsiktig nedstigning. Begge på litt skjøre bein, skrev hun etterpå på sin Facebook-side.

Kommet de siste 10-15 årene

Helge Nøstdahl i Aksla Vel som bor på Fagerlia forteller at det overhodet ikke er uvanlig å møte hjortedyrene helt ned mot byen.

– Hjorten er kommet til de siste 10-15 årene, men det er nok en økning som gjelder generelt for hele Vestlandet. Likevel er det første gang jeg hører om at noe slikt er skjedd, sier han.

Sky dyr

Dyra er kjent for å ta seg lett fram i vanskelig terreng, og Nøstdahl forteller at han selv har opplevd en hjort som nærmest hoppet stille høyde over et høgt gjerde rett ved der han bor.

– Den landet flatt på asfalten på andre siden, men klarte seg likevel fint, sier han humrende.

Om det er blitt flere hjort de siste årene, vil han ikke si noe sikkert om. Selv om mange opplever dyra nær bebyggelse, påpeker han at de i utgangspunktet er sky dyr. Derfor vil de gjerne holde seg i områder med lite folk, som på nordsida av byfjellet.

Testet kunstgresset? Disse to hjortene ble fotografert tidligere i mai ved innfartsvegen rett ved Color Line stadion. Foto: Harald Tronstad

Fant null dyr på hjortetelling

Viltansvarlig Kolbjørn Snekvik ved Nordre Sunnmøre landbrukskontor er klar i sin oppfatning: Det er blitt færre hjort i Ålesund-området de siste årene.

– Ut fra tilbakemeldingene vi får, har bestanden gått ned. Vi mener det ikke er noen tvil om at vi hadde betydelig flere dyr for to til fire år siden, sier han.

Ved en hjortetelling med varmesøkende kamera i våres fant de ingen dyr overhodet, men han påpeker at det naturlig nok kan være tilfeldigheter ut fra hvordan dyrene trekker.

Flere Ålesund-nyheter? Sjekk vår nye byside

Snekvik forteller at det også de siste årene er tatt ut dyr i samarbeid med politiet. Det er i første rekke gjort i forbindelse med skade ved gravsteder i Larsgården.

Av og til får de telefoner fra folk som synes det er skummelt med nærgående hjortedyr.

– I slike situasjoner må man være et medmenneske, og noen kan selvsagt føle angst for å møte disse dyrene, sier han.

Tror det er flere dyr

Leder Odd Hellevik i Møre viltettersøk mener på sin side at det trolig er blitt flere dyr på byfjellet de siste årene.

– Ja, det vil jeg si. Det er observert dyr i hager og slikt, forteller han og gir uttrykk for at han stiller seg tvilende til at hjortetellingen gir et korrekt bilde av situasjonen.

At hjorten er en flåttbærer er noe som bekymrer noen. Hellevik påpeker at det ble tatt ut en del dyr for noen år tilbake da flåttplagen var spesielt stor i enkelte områder.

Minner om båndtvang

Risikoen for påkjørsler kan være negativt med mye hjort i bynære områder, men Hellevik sier det ikke er vært noen spesiell økning av dette.

– Også kan det selvsagt være plagsomt for folk som får ødelagt gravsteder, men det går gjerne i perioder ut fra tilgang på annen næring, sier han.

Hellevik påpeker samtidig at det er båndtvang for hunder på byfjellet til midten av august. Han oppfordrer folk til å la hjorten være i fred nå når man går inn i ei tid med kalving.