– Nå er det bare et tidsspørsmål før vi kan se Scandic Parken, sier Alexander Heen, en av tre bålsjefer bak byggverket som etter planen skal bli rekordhøye 45 meter høyt - og dermed høgere enn «fuskebålet» fra Slovenia.

Vi sendte bålsjefen opp med 360-kamera: Slik er utsikten fra toppen

Arbeidet med årets Slinningsbål er godt i gang – og det trengs, om rekorden fra 2010 skal slås.

– Vanligvis begynner vi etter 17. mai, men på grunn av de store planene har vi holdt på i to måneder, sier Heen.

Hindringer

Det har ikke vært bare oppturer så langt. Første utfordring kom da «Havørn», båten til Fjordlaks som vanligvis hjelper til med frakt av paller, måtte på verksted.

– Vi har fått fraktet paller på en lekter, men det har gjort arbeidet hardere og mer tidkrevende enn ellers. 4.000 engangspaller som må kastes av og stables på nytt, det er tungt arbeid, sier Heen. Fremdeles gjenstår mye hardt arbeid og mange tusen paller – og stadig mer utfordrende klatring.

Sikring

Onsdag kveld er Olav Fosnes fra Gantic AS på besøk for å dele ut klatreutstyr. Han demonstrerer riktig bruk, og instruerer: Selen skal være stram, alltid flere sammen, og kameratsjekk er viktig.

– Det er viktig at sikringene tas på på riktig måte og brukes i alle fall de siste 40 meterne, sier Olav Fosnes.

– Det er viktig å bruke selen riktig. En ting er å ta på seg selene som om det var konfirmasjonsdressen til far din. Da har den ikke noe for seg, sier han.

Og legger til, for å understreke alvoret:

–Hvis dere faller bare noen meter blir det flere hundre kilos kraft som selen skal bremse. Hvis den henger feil, er det ballene som får gjennomgå. Det er ikke et vakkert syn, advarer han.

Gutta flirer nervøst. Budskapet synes å gå inn.

– Hva er kjekkest, spør vi bålbygger Thomas Andre Berg (14), og får til svar: – Alt!

Trenger folk

Med sikkerhetsutstyret på plass, er det bare for flere å komme, oppfordrer bålsjef Heen, som er optimistisk.

– Nå har vi fem meter igjen av ramma, og så går vi over til en annen type paller. Da går det raskt oppover, sier han.

Så langt er det en kjerne på ti-tolv personer som har stått på, men etter hvert som bålet blir høgere, trengs det flere.

– Mye står og faller på hvor mange som møter opp for å hjelpe til, sier bålsjef Simon Eiken. Bålsjef nummer tre, Yngve Osvold, er allerede forsvunnet til topps av bålet.

Alexander Heen, en av tre bålsjefer for årets Slinningsbål. Foto: Sofie Svanes Flem