Kanskje det er en bedre idé med boliger?

Både Svein-Rune Johannessen (Ap) og Tore Johan Øvstebø (KrF) foreslo at Brosundet Eiendom kunne bruke de to øverste etasjene i bygget til boliger. Da saken sist ble behandlet i formannskapet, stemte begge to for å gå en ny runde med utbygger.

Var i tvil

- Da saken ble behandlet i august, var jeg i stor tvil om dette var noe jeg burde gå inn for , sa Johannessen. Jeg sluttet meg likevel til vurderingen om at det var fornuftig å be rådmannen om å gå en runde til med utbygger. Dette er nå gjort, og jeg vurderer det slik at bortsett fra lengden på leiekontrakten, så er det ikke andre faktorer som trekker i retning av at kommunen bør inngå denne avtalen.

Både Johannessen og Øvstebø trakk fram at det var viktig for dem å holde fast på tidligere politiske vedtak om utbygging av sørsida.

Bystyret vedtok enstemmig sørsideplanen i mars i fjor. Svein-Rune Johannessen siterte fra planen der det står at biblioteket er en viktig del av kulturstrategien for området.

I strid med vedtak

- Inngår vi en leieavtale om bibliotek i Kremmergaarden, handler vi i strid med et enstemmig bystyrevedtak, mente Johannessen, som også trakk fram andre momenter som etter hans mening underbygget hans syn. Han understreket at utbygginga av Kremmergaarden også er viktig for sentrumsutviklinga, og at utbygger har sikret seg langsiktige leieavtaler både med NAV og den fylkeskommunale tannhelsetjenesten.

- Disse avtalene vil nok alene bidra til at prosjektet blir realisert, og det finnes jo også muligheter for en omregulering slik at det kan bygges to etasjer med leiligheter, mente Johannessen.

Den tanken likte også Tore Johan Øvstebø (KrF). Han mente at saken både handler om byutvikling og økonomi, og at han hadde landet på samme konklusjon som Johannessen.

- Sørsideplanen er kjernen i byutviklinga, sa Øvstebø. Kremmergaarden er også viktig, men vi må være tydelige på å holde fast på de lange linjene vi allerede har vedtatt.

Bo i et vegkryss

Kirsti Dale (uavh.) var selvsagt strålende fornøyd med at et flertall i formannskapet var enige med henne om å si nei. Hun ville imidlertid forsikre seg om at Johannessen og Øvstebø ikke ikke hadde tenkt å gi automatisk grønt lys til boliger.

- Og hvem er det som vil bo i et vegkryss? spurte Dale.

Langt opp og fram

Sindre Nakken (Ap) tror det vil gå lang tid før det blir utbygging på sørsida.

- I media den siste tida kan vi få inntrykk av at sørsida er like rundt hjørnet, men hva er de faktiske forhold? Hvor langt har vi kommet med å selge tomtene på sørsida?

Nakken svarte delvis sjøl, og sa at han trodde dette var langt opp og fram.

- Jeg tror i hvert fall ikke det vil stå noe nytt bibliotek ferdig på sørsida før leiekontrakten på 15 år i Kremmergaarden er ute, sa Nakken, som også trakk fram at kommunen har leid ut både Terminalen og Tollbua på sørsida.

- Vi kan ikke leie ut bygningsmassen på sørsida og samtidig si at ei utbygging er rett rundt hjørnet.

Han syntes også at kommunen av og til må være flinkere til å hjelpe private utbyggere med gode prosjekt, pluss at et nytt bibliotek på Kremmergaarden kan være med på å posisjonere Ålesund sentrum som et kulturelt tyngdepunkt.

Må ikke stå i vegen

Høyres Monica Molvær sa at tidligere vedtatte planer ikke må stå i vegen for nye ideer.

- Og hvis biblioteket blir lagt til Kremmergaarden, er det ikke meninga at det skal bli liggende der for alltid, slo Molvær fast.

Forslaget til leiekontrakt mellom Ålesund kommune og Brosundet Eiendom viser at det vil koste kommunen 75 millioner i husleie i løpet av femten år. Eiendomsselskapet tilbyr seg også å garantere leie for det arealet som biblioteket bruker i lavblokka i dag i hele 2019 og 2020.

Det ble også stilt spørsmål i formannskapet om ikke denne saken burde behandles av bystyret, men rådmannen opplyste at Brosundet Eiendom måtte ha et svar etter tirsdagens formannskapsmøte.

Ordføreren stemte for

Ordfører Eva Vinje Aurdal sa at hun var på Ole Brumm-stadiet i denne saken.

- Vi skal være tro mot vedtatte planer, men det betyr heller ikke at vi skal sitte helt stille, mente ordføreren. Hun oppfordret formannskapet til å ikke la seg lamme av frykt for at sørsideplanen skal ramle sammen hvis biblioteket får nye lokaler i Kremmergaarden. Hun trakk også fram ønsket fra bl.a. studentene om en møteplass i sentrum, og at et nytt bibliotek kan bli et slikt sted.

Bakgrunn: Må betale 75 millioner over 15 år for å leie bibliotek-lokaler på Kremmergaarden.

LES OGSÅ :

Analyse: «Viktige avgjørelser om byutvikling i Ålesund»

Bakgrunn: Steile fronter om hvor biblioteket skal ligge

Monica Molvær (H) og Hans Kjetil Knutsen (Ålesundlista) under tirsdagens behandling av bibliotek-saken i Ålesund formannskap.