Det er nesten så en skulle tro det er snakk om åpningen av noe stort og varig noe. Et kulturhus - eller kanskje en skulptur.

Stor og imponerende er den - men den skal altså bare stå ei uke: den midlertidige mockup-terminalen i Keiser Wilhelms gate. Likevel er det ikke mindre enn tre ordførere til stede for å åpne gateterminalen - og i samme slengen, den euopeiske mobilitetsuka:

Eva Vinje Aurdal fra Ålesund, Dag Olav Tennfjord fra Skodje og Oddvar Myklebust fra Sandøy. Og det er ingen snor som skal klippes. I stedet må de tre ta i bruk hver sin drill - og symbolsk skru sammen den nye kommunen.

– Jeg tror nok vi skal bruke et litt mer solid materiale når vi bygger den nye kommunen! sier Dag Olav Tennfjord spøkefult.

Har du meninger om byutvikling? Delta i debatten i vårt live-studio!

– En ja-kommune

Mens bussene - og til tider et par forvirrede bilister som har kjørt feil - kjører forbi i ettermiddagsrushet, har en forsamling samlet seg ved inngangen til Korsatunnelen. Det er Eva Vinje Aurdal som får æren av å åpne det hele.

– Jeg må bare si det, at i dag er jeg stolt over å være ordfører i Ålesund. Det vi ser rundt oss nå, peker framover. Det handler om hvordan vi skal utvikle Ålesund sentrum, og da er det naturlig at vi er samla her, vi som i framtida skal utgjøre den nye Ålesund kommune, sier Aurdal.

Her kan du lese flere saker om byutvikling i Ålesund.

Som benyttet anledningen til å erklære Ålesund kommune for en ja-kommune.

– Det betyr at når folk henvender seg til kommunen med ideer eller forslag, så skal de ikke bli møtt med at nei, det blir vanskelig. Men heller ja - la oss se på hvordan vi kan løse dette sammen. Det arbeidet er rådmannen i god gang med, sier Aurdal.

– Og da er dette prosjektet et godt eksempel på dette. Her har mange personer spilt på lag, og utviklet et produkt i fellesskap, sier ordføreren.

– I dag har vi framtida på besøk. Og ho ser strålende ut!

Mockup I sørsideplanene for sentrum er det regulert inn at bussene flyttes fra rutebilstasjonen til en gateterminal i Keiser Wilhelms gate. Derfor tester kommunen nå ut terminalen i full målestokk. Foto: Staale Wattø

Tennfjord: – Vi trenger et godt kollektivtilbud

– Hvem er jeg. Jo, jeg er ordfører i Skodje kommune, som har vedtatt at vi vil slå oss sammen med Ålesund, sier Dag Olav Tennfjord, og blir møtt med applaus fra de frammøtte.

– Vi som bor i omlandet, trenger en buss som er tilpassa kultur- og idrettsarrangement. Vi trives godt åp bygda, men kommer gjerne på besøk når det skjer noe. Men da må vi ha busser som korresponderer med festivaler, konserter og når det skjer noe på Color Line, sier han.

Ellers trekker han frem dette som en opplevelse som er med på å skape en felles identitet.

– Slik som når Slinningsbålet brant i sommer. Eller slike opplevelser som AaFK av og til gir oss -  slike opplevelser er med på å bygge en felles identitet som stolt sunnmøring, sier Tennfjord.