– Innhegninga er ikke egna for dyrene. Og fasilitetene er ikke egna for besøkende.

Ingvill Aarseth gestikulerer mens hun snakker om tingenes stand på dyreklubben ved Borgund kirke i Ålesund, som i flere generasjoner har tatt imot barn for å leike med dyr og lære om husdyrhold.

Aksjon

I løpet av 14 dager skal klubben gjøres presentabel. Henning Sandvik er en av initiativtakerne bak «Aksjon Borgund Dyreklubb», og har fått med seg bedrifter som stiller med alt fra maling, materiell, maskiner og kvalifisert arbeidskraft til dugnadsarbeidet.

Boltreplass Til ære for fotografen slippes grisene ut av innhegninga. Snart skal de få mer plass til å søle seg i gjørma. Foto: Sofie Svanes Flem

1. oktober åpner dyreklubben på ny, og da kan det se helt annerledes ut.

– Nå skal vi begynne på nytt, med nye gjerder og system. Hestene må få mer plass til å stå på beite i lag. Geitene skal få spise mer tre, og grisene få plass til å søle seg i gjørma, sier lederen.

– Knapt et nei å få

Allerede mandag ettermiddag er en frivillig på plass: Halldis Oksefjell er i full gang med å få ned et gjerde. De fleste kommer nok først etter arbeidstid.

Stiller opp – Jeg er jo oppvokst på gård, selv om det er litt lenge siden nå, sier Halldis Oksefjell, som sitter i soknerådet. Hun stilte på dugnad med både kake og arbeidskraft. Foto: Sofie Svanes Flem

– Vi må jo ta bare på dyreklubben. Men vi trenger sponsormidler, sier 71-åringen alvorlig.

– Og det har vi absolutt fått nå. Det har knapt vært et nei! bryter leder Aarseth optimistisk inn.

Sponsortørke

Et søk i avisarkivet viser flere saker om en klubb i krise. Langvarige sponsoravtaler har løpt ut og ikke blitt fornya. Soknerådet, som fram til nå har dekket underskuddet, mener det ikke er forsvarlig fortsette å drive slik.

Tidligere i år var Dyreklubben i et møte med Ålesund kommune for å diskutere framtida.

– Der møtte vi mye velvilje, men ingen penger fra budsjettet, utover støtten vi får i dag, sier Marit Kaldhold, leder for soknerådet.

Dyreklubben får i dag et fast, årlig tilskudd over kulturbudsjettet, som i 2016 var på 183.000 kroner.

– Vi sto overfor et valg om å legge ned, eller satse. Vi har valgt det siste, i alle fall et forsøk, sier Kaldhol. Nå legger de om drifta og håper de kan bygge ut et bredere tilbud som også gir flere inntektskilder.

Med et mer innbydende ytre håper Kaldhold det blir lettere å få på plass varige sponsoravtaler.

Utvida tilbud - mot betaling

I tillegg har klubben planer om å ha flere tilbud og arrangementer mot betaling.

– Det skal fremdeles være gratis å komme inn og se på dyr, men vi vil utvide tilbudene til faste grupper. Når tilbudet blir bedre, vil vi også ta betalt for noe, sier Kaldhol

– Så vil vi evaluere igjen når året er omme. Framtida er ikke sikra, men vi prøver i alle fall nå.

Prosjektstilling

At Aarseth ble ansatt som leder - for bare få uker siden - er en del av den nye satsingen.

Hun har allerede mange planer, og snakker om alt fra kolonihage til flere dyr. Kanskje kan de begynne med slakt og kortreist mat – sånt som er i vinden for tida.

Redningskvinnen: Ingvill Aarseth er nyansatt leder for Dyreklubben. Hun er ansatt for et år foreløpig – kanskje blir det mer, om hun får klubben skikkelig opp og gå igjen.

Og altså mer brukerbetaling - i dag er det nok mange som ikke en gang ser den beskjedne plakaten og boksa der en frivillig kan legge igjen noen kroner for besøket.

– Vi har en del å gå på der, og skal få oss Vipps, blant anna, for å gjøre det lettere for de som vil å betale, sier Aarseth.