Beboerrådet i det desentraliserte asylmottaket Hero skrev torsdag et protestbrev til UDI.

To dager tidligere kom nyheten om at UDI vil legge ned dette og 22 andre asylmottak. I åtte år har Hero drevet mottaket i Ålesund. 120 personer bor i leiligheter rundt omkring i Ålesund kommune.

Fra nyttår legges mottaket ned. Flere av de 120 overføres kanskje til det sentraliserte asylmottaket i ei boligblokk på Volsdalsberga i Ålesund sentrum.

Sjokkert og trist

Karim Tahir og resten av beboerrådet ved Hero Ålesund sier de både er sjokkert og trist. Ved å bo i leiligheter rundt om i byen har de fått god kontakt med nordmenn, forteller Karim.

Flere ganger i uka har mottaket også aktiviteter som asylsøkerne kan være med i.

– Vi har hjulpet naboen med snøen, med å fikse bilen. Det har gitt oss vennskap, sier han og fortsetter:

– UDI vil nå avslutte den gode historien som Hero har vært i Ålesund. De er meget erfarne med et godt kontaktnett. Gjennom dette mottaket har vi fått god kontakt med det norske samfunnet, med folk som bor i byen, og med kommunen, Røde Kors og andre. Vi har også deltatt i frivillig arbeid sammen med nordmenn, sier Karim.

– Hvorfor tror dere at det nytter å skrive brev til UDI?

– Norge er et demokratisk samfunn. Derfor tror vi at de vil lytte. Og de kan sjekke om det vi sier stemmer, sier Karim.

Protestbrev

I brevet står det at beboerrådet er veldig overrasket over planene, særlig fordi asylsmottaket har hatt gode resultater i en nylig inspeksjon.

– Vi føler at asylmottaket og beboerne har god kontakt med lokale organisasjoner og bedrifter. Vi føler vi er en del av byen Ålesund gjennom kontinuerlig samarbeid med Ålesund Live-festival, Sommerfesten på Giske, Jugendfest, Båtfestivalen, Røde Kors, Ivar Aasen-huset, AaFK, internasjonal kafé, Spjelkavik FK, og så videre. Det gjør at vi føler oss svært godt integrert i lokalsamfunnet. De av oss som er i ferd med å forlate mottaket for å bli plassert i en kommune ønsker å uttrykke håp om at asylmottaket fortsetter å eksistere for andre.

Mange ønsker å bli plassert i Ålesund, på grunn av opplevelsen de har hatt i sunnmørsbyen.

– God integrering

– De ansatte på mottaket har vist høy kompetanse og erfaring som er til vår fordel. Derfor er det trist og feil å se denne kompetansen forsvinne når senteret blir lagt ned. De ansatte har også god kunnskap om og kontakter i lokalsamfunnet som har tjent oss godt i form av integrering i lokalsamfunnet i Ålesund etter oppholdet i mottaket. Dette, og det faktum at innbyggerne får hjelp i form av aktiviteter, helse og støtte hver dag, er også grunnen til at vi har svært lite eller ingen tilfeller av konflikter, uønskede hendelser eller kriminalitet i mottaket.

Beboerrådet skriver at det er trist og måtte forlate hjem og familie i deres hjemland, for så igjen bli bedt om å forlate Ålesund, venner og ansatte på asylmottaket.