– Gøy å prøve og lage kunst. Dette blir en fantasi-Pokémon. Preben har så vidt tid å slippe blikket fra treplata de har fått tildelt, og som han, Simon og Marius er i full gang med å gjøre utskjæringer i.

Først må elevene fra Hessa skole tegne motivet de ønsker å lage tresnitt av. Foto: Ticiane Oliviera

De tre og resten av klasse 5B ved Hessa skole er på grafikkverksted i Sal 2 i Parken kulturhus, der kunstforeningen holdt til tidligere.

Ned en trapp i hovedsalen henger seksti meter med tresnittapet på veggene. Det har årets festivalkunstner, Karin Augusta Nogva laget. Motivet av tjeld, kystlandskap og Harlekinmønster har kunstneren skåret ut for hånd.

Tapet i tresnitt

Arrangørene bak Høstscena har invitert i alt 180 skoleelever i Ålesund til grafikkverksted de kommende dagene for at de skal få lære om, og prøve seg på denne trykketeknikken.

– I dag med mye bruk av data er det viktig å ta vare på de gamle trykketeknikkene. Hensikten er at eleven skal få lage sitt eget tresnitt, for å lære litt om selve håndverket, og se hvordan kunstverk blir skapt, sier Liv Dyste Sønderland.

Skjærejern brukes for å skjære ut motivet i en treplate. Foto: Ticiane Oliveira

Bildekunstneren, som selv benytter seg av ulike trykketeknikker i sin egen kunst, er engasjert som formidler av «Avtrykk – et mobilt grafikkverksted» som er utarbeidet av Nasjonalmuseet.

Tidligere har elever i Haram og Giske fått oppleve verkstedet som tar utgangspunkt i tresnitt kunstnerduoen Cathrine Dahl og Ørjan Aas har laget. Denne uka er det elever i Ålesund som får lage tresnitt, og neste uke står Herøy og Hareid for tur.

Spennende

– Vi har aldri laget tresnitt før. Det er skikkelig spennende å lære noe nytt, mener Hessa-jentene Hennie, Kristine, Cornelia og Martine, som innrømmer at det var litt vanskelig å skjære ut motivet de har laget i den harde treplata.

Flere Ålesund-nyheter? Sjekk vår byside

– Men vi tror det blir fint, sier de fire som ble fornøyd med sluttresultatet. Både med egen innsats, og ikke minst da tresnittene fra alle de seks arbeidsgruppene ble satt sammen til et stort felles tresnitt.

– Det ble fint. Spennende med alle de forskjellige motivene, er elevens dom.