Det blei vedtatt to dager tidligere – på møtet i Helse og velferdskomiteen onsdag 28. september. Da gikk et flertall på ni stemmer – mot seks – inn for å si nei til søknaden om fornya skjenkebevilling.

– Veldig kort varsel

– Jeg fikk beskjed på torsdag. Da fikk jeg en telefon fra ansvarlig i kommunen, sier Helgi Skaftason Skjortnes, daglig leder av Jugend Bar.

Han stiller spørsmål ved om dette er måten de vanligvis gjør det på.

Helgi Skjortnes ved Jugend Bar. Foto: Ticiane Oliveira.

– Det er snakk om én og en halv dagers varsel. Alle som driver en bedrift vet at det må en del på plass for å stenge eller gjøre om på noe. Regningene løper jo, sjøl om jeg ikke får selge alkohol, sier han og poengterer at dette vedtaket ikke bare går utover drifta, men også fem ansatte som mister sine arbeidsplasser.

Bråk og støy

I forkant av møtet gikk rådmannens innstilling ut på å si ja til søknaden om skjenkebevilling, men med innskrenkede skjenketider til klokka 22.30 på søndag-torsdag og 23.30 fredager og lørdager.

På møtet la Knut Anders Oskarson (Høyre) fram forslaget som til slutt fikk flertall.

– Både fastboende og hotellene har klaget på bråk fra dette stedet gjentatte ganger. Til tross for klagene har forholdene ikke blitt noe bedre. Vi fant ut at begeret nå var fullt, sier Oskarsson, som legger til at Jugend Bar også har fått seks prikker for brudd på alkohollovgivningen i 2016.

Utested: Naboer i Apotekergata er ikke fornøyd med drifta av Jugend Bar.

Ideelt sett skulle disse sakene blitt behandlet tidligere, men behandlingen ble utsatt til møtet den 28. Oskarsson forstår at avslaget kommer brått på.

– Men det er ingen som har noe rettskrav på å få skjenke alkohol. De som skjenker får en bevilling, som de vet gjelder i fire år før den skal prøves. Ingen har klippekort på å få fornyet bevillingen, sier han.

Mener det har blitt bedre

Skjortnes på Jugend Bar mener på sin side at naboklagene er gamle.

– Dette er gamle klager. Vi hadde nylig et møte med naboene og direktøren for Bryggen hotell om hva som må gjøres for å få bedre velferd i gata her. Der kom vi til en viss enighet, de fleste av oss, sier Skjortnes.

– Også skal huseieren selv investere i dobbelt glass på øvre del av vinduene også, for han er også interessert i at dette skal gå bra. Det er mange som har prøvd seg i disse lokalene, men det er lenge siden noen har drevet lengre enn oss. Vi har heller ikke økonomiske mangler, så det er veldig trist at det skal skje på dette grunnlaget, sier Skjortnes

Oskarson mener derimot det ikke kan stemme at det er snakk om gamle klager

– Kort tid før utvalget hadde møte, fikk vi oversendt klager fra naboene, og naboer sendte inn meldinger til politikerne om at forholdene slett ikke var gode bare dager før møtet, sier han.

– Men hadde det ikke vært tilfredsstillende om skjenketidene ble innskrenket, slik rådmannen foreslo?

Flere Ålesund-saker? Sjekk vår byside

Vil klage og samle underskrifter

Skjortnes på Jugend Bar sier han fryktet å få innskrenket bevillingen, men å få blankt nei, var han ikke forberedt på.

– Jeg var i det heile tatt veldig overraska. Jeg blei målløs, rett og slett, sier Skjornes om vedtaket som kan klages inn til fylkesmannen.

– Jeg håper jo at dette ikke er kroken på døra. Jeg kommer til å klage, og også starte en underskriftskampanje, sier Skjortnes.

I mellomtiden vil Skjortnes holde åpent, men det blir tøffe tak.

– Det blir vel litt kaffe og brus og fotballkamper fremover.

– Et andre hjem

Fredag kveld møtte flere faste kunder og ansatte, som nå står uten jobb så lenge stedet ikke har skjenkebevilling, opp ved Jugend Bar for å vise sin støtte til stedet.

– Dette er veldig trist, det er som et andre hjem for oss, sa flere av de oppmøtte.

Kristine Jenssen, Thomas Akslen og Victoria Bogen er tre av de ansatte som mistet sine arbeidsplasser sammen med skjenkebevillingen. Foto: Ticiane Oliveira

– Vi synes det er urettferdig, særlig at det ikke er rom for diskusjon. Vi trives så godt her, og til og med mange av dem som har vært kranglete til å begynne med har gått herfra med et smil, forteller Kristine Jenssen, Thomas Akslen og Victoria Bogen som har jobb ved baren fram til midnatt.

– Jeg håper alle disse fortsatt er med og slåss, med nebb og klør, sier Skjortnes og får ivrige nikk fra de ansatte som sammen med kundene lover å fortsette å komme på kaffe og brus.

– Ja, vi skal ikke ha det moro

En av dem som støtter ekstra godt opp om stedet er taxisjåfør Frank Eiksund, som i 2015 fikk beskjed om at han ikke kunne ha blinkende lys i sin «Partytaxi».

Helgi Skjortnes og Frank Eiksund har gitt hverandre flere kunder, og er frustrert over situasjonen. Foto: Ticiane Oliviera

– For det første vil jeg bare si at dette stedet er et tilbud som folk trenger. Det er så allsidig med både ungdom og den eldre garde, sier Eiksund som har kjørt mye for Jugend Bar.

– Jeg har kjørt mye folk til og fra Jugend Bar, så man kan jo si at Partytaxien også taper på dette, sier en frustrert Eiksund.

– Først er ikke partytaxien lov, og nå dette. Vi bor jo i en by. Ja vi skal ikke ha det moro, der har du overskriften din, sier han.