Det håper i hvert fall de to idrettslagene i bydelen, Hessa IL og Skarbøvik IF (SIF). Og mange med dem.

Mandag hadde Ålesund Idrettsråd lagt sitt møte til nausta på Slinningsodden, som Hessa skole har fått bygget. Der møtte idrettsrådet representanter for Hessa IL, som la fram de utfordringer bydelens stadig voksende befolkning har i forhold til manglende aktivitetstilbud for de yngre.

– Selvsagt føler vi det er vår tur nå, og vi venter bare på at Ålesund kommune skal komme seg ut av Robek. Før den tid får vi ikke en finansiell løsning på planene om hall i Osane, sier rektor ved Hessa Skole, Tore Huse. Som også er er med i styret i Hessa ILs volleyballgruppe, er med i komitéen for Osane-hall og også er med i valgkomiteen i idrettsrådet. Samt har en rolle i arbeidet som nå er i gang med å slå sammen Hessa IL og SIF til ett felles idrettslag for Hessøya og Aspøya.

Ett idrettslag

– Jeg tror det er veldig viktig at vi får kun ett idrettslag her ute. Da har vi mer tyngde i forhold til de politiske partier, og våre allsidige tilbud kan samordnes bedre, mener Huse.

På «naust-møtet» fikk Ålesund Idrettsråd også en orientering om framdriftsplanen for den nye klubben, og allerede på nyåret kan den være en realitet. Om planene går gjennom på klubbenes årsmøter.

Hessa har opplevd en enorm befolkningsvekst i løpet av de siste seks-sju åra. Det bor nå 587 flere mennesker på Hessa enn det gjorde i 2009, og da snakker vi kun om sørsida av Hessa, pluss nordsida av øya vest til tankanlegget i Kleivane.

– Både skolesituasjonen og mangel på idrettshall samt nærmiljøtiltak i bydelen er prekær. Fra Hellebroa og vestover bor det 8000 innbyggere, og tar vi med sentrum snakker vi om 10-11.000 innbyggere. En hall i Osane kan gjøre at ungdomsskolen i Skarbøvik kan bygge klasserom der gymnastikksalen er nå, det vil avhjelpe plassmangelen en del der. Og vi har omtrent ikke et eneste nærmiljøtiltak i hele bydelen, dette er også veldig viktig, mener Tore Huse.

Start i 2019?

Som antyder at det i beste fall kan bli byggestart på en idrettshall i Osane i 2019.

Det håper også Idrettsrådets leder Øistein Bjørkavåg på.

På samme lag? Tore Huse (t.v.) og Øistein Bjørkavåg før møtet om ytre bydels ve og vel. Foto: Helge Skuseth

– Det er i beste fall. Men det kan gå, om Ålesund kommer ut av Robek og prosessen settes i gang mens kommunen fortsatt er på Robek-lista. Og det er soleklart at ytre bydel har en god sak her. Alle bydeler skal inneholde visse ting, og et sted å utøve idrett er én av disse. Alle andre bydeler har fått minst én hall på plass, men det er viktig at idrettslaget i bydelen står på skikkelig, sier Bjørkavåg.

Osane-forkjemperne vet at de har konkurrenter internt i kommunen, som også gjerne vil ha sin idrettshall. Som Emblem, der de vil ha ny skole kombinert med en hall.

– Vår fordel er at Osane-hallen allerede er vedtatt bygget, det er kun finansieringen det står på, mener Tore Huse.

– Vi snakker nok om en investering på rundt 70 millioner kroner her, tror Øistein Bjørkavåg.

Idrettsrådet fikk også en orientering om aktivitetene i Hessa IL, mens Hans Remmen var der som leder av bydelsutvalget i ytre bydel. Nå skal byens vestre bydel virkelig stå sammmen for å få komme med i det gode hall-selskap.

Og med 36,5 prosent av representantene i Ålesund bystyre, bør ytre bydel ligge bra an den dag Robek kun er et vondt minne?