I de nye nasjonale parkeringsforskriftene, står det at det er opp til kommunene om el-bilene fortsatt skal få stå gratis på kommunale, avgiftsbelagte parkeringsplasser. Rådmannen i Ålesund anbefaler at alle nå skal betale for å parkere.

I formannskapet

Det er formannskapet som skal behandle denne saken over helga, og styret i Ålesund Parkering har allerede anbefalt stopp i gratisparkeringa. Så langt har avgiftsparkering fungert god i Ålesund, mener rådmannen. Anskaffelser og drift har ikke belastet de kommunale budsjettene, men det kan det bli en forandring på når det stadig blir flere el-biler.

Sirkulasjon

Rådmannen skriver at det er viktig at parkeringsplasser i bysentrum har en sirkulasjon slik at så mange som mulig får tilgang til dem. De siste to årene har Ålesund parkering registrert en vesentlig økning i antallet el-biler, og i enkelte parkeringsanlegg har de vært i flertall. Det betyr at reguleringseffekten med avgiftsparkering også blir mindre hvis el-bilene blir stående hele dagen.

Investeringer

Den nye parkeringsforskriftene betyr også økte investeringer i form av flere ladestasjoner og nye kabler til de parkeringsplassene som ikke har 400 V. Det koster å ha et fungerende parkeringstilbud i byen, og avgiftsparkering sørger for at det blir penger både til vedlikehold av eksisterende anlegg og nyinvesteringer til bl.a. ladeutstyr.

Derfor anbefaler rådmannen at e-bilistene også skal være med på å betale regninga.