Det er Mattilsynet som etter et tilsyn med vannforsyningen til 60.000 abonnenter, varsler pålegg til Ålesund kommune.

– Ålesund kommune vil bli pålagt å ferdigstille en løsning for fullgod reservevannforsyning innen 1.januar 2020, konstaterer Kristin Næss, avdelingssjef hos Mattilsynet.

Ledningsnettet kreves også fornyet, og kommunen må sørge for å få på plass en saneringsplan. Totalt innebærer nytt renseanlegg og ledningsfornying kostnader på over en halv milliard kroner i løpet av økonomiplanperioden.

Haster

– Vi må følge opp det Mattilsynet påpeker. Noe annet ville være uansvarlig, sier Bjørn Skulstad, teamleder for vann i Ålesund kommune.

Og han mener det haster.

– Jeg tror at alle forstår at når vi ikke har noe så essensielt som en fullgod reservevannkilde på plass, så er det ingen tvil om at det haster, sier Skulstad.

Mye av forarbeidet for å etablere en reservevannløsning er allerede gjort, ved at det i arealplanen foreslås bygging av behandlingsanlegg for reservevann i Fremmerholen.

Også valg av behandlingsprosess er utredet og kan avgjøres snart. Ut i fra rapporten til Mattilsynet er gammelt og skjørt ledningsnett også en utfordring, med innsug av kloakk ved ledningsbrudd.

Også i 2012 påpekte Mattilsynet behov for raskere utskifting av ledningsnettet, da det med dagens utskiftingstempo ville ta 300 år å fornye ledningsnettet.

Sårbart

Strømforsyningen er sårbar flere steder. Holstoppen, Skothaugen, Fjelltun og Furelia mangler nødstrøm og er derfor ekstra utsatt for innsug av kloakk, ifølge Mattilsynet.

– Vi har planer om permanente løsninger. Dette må på plass, sier Skulstad.

Mattilsynet har gitt Ålesund kommune frist til 15.11.16 til å komme med en uttalelse.

Ifølge Skulstad skal plan og økonomisk dekning til reservevannløsning opp som sak i Ålesund bystyre 24.november.

Flere Ålesund-nyheter? Sjekk vår byside