– Det er en helt fantastisk følelse, både for meg og for Kristine. Det er en sann lettelse å slippe alt stresset, sier Lill-Heidi Maude.

Nå rekker hun jobben i tide, etter å ha levert Kristine på SFO.

Foreldre får også litt mer tid på ettermiddag til henting, og kan puste lettet ut. I alle fall inntil videre.

Rektor tok grep

SFO ved Flisnes skole har utvida åpningstida et kvarter i begge ender av dagen, og har åpningstid 07.15–16.45.

Dette er en prøveordning som ble iverksatt etter høstferien og skal i første omgang vare ut skoleåret.

Selv om de fikk det til på Flisnes, håper hun kommunen kommer med føringer for åpningstider for alle sfo-er og aktivitetsskoler i Ålesund.

– Hos oss er det jo rektor som har tatt grep, og en sfo-styrer som så et behov.

Personalet ble utvida med to. Den utvida åpningstiden har skjedd uten å påvirke prisen på foreldrebetalinga, foreløpig.

– Her er det veldig mange glade mennesker. Jeg er veldig takknemlig. Løsningen er helt fabelaktig, sier Maude, før hun legger til:

– Rektor er en helt som tør å prøve og som ser behovet.

Les også: Stress og frustrasjon over korte åpningstider på SFO

Politikerne skal se på saka

Ifølge kommunalsjef Bjørn Ivar Rødal i Ålesund kommune vil politikerne i kultur- og oppvekst få denne saka opp til behandling i desember.

– Vi vil se på hvilke muligheter vi har til å utvide åpningstidene, innenfor de økonomiske rammene vi har. Vi har sett at det er veldig forskjellige åpningstider rundt om, konstaterer Rødal.

To fluer i et smekk

Merethe Rekdal er rektor på Flisnes skole.

– Du blir beskrevet som en helt?

– Det er jeg ikke. Og det vil jeg ikke ha på meg heller, sier hun smilende. Det var ikke noen stor sak. Vi måtte inn og oppbemanne likevel, så dette var å slå to fluer i et smekk. Det var ingen voldsomhet i det og ingen grunn til heltestatus, mener rektoren.

Hun synes likevel det er kjekt at de har funnet en praktisk løsning, men understreker at det i første omgang er en prøveordning ut skoleåret. Hun ønsker nå at kommunen legger et løp for samtlige skolefritidsordninger når det gjelder åpningstider.

– Hvordan har du løst økt åpningstid, uten økt foreldrebetaling?

– Vi har fått litt flere barn inn i SFO, så vi regner med at dette vil gå bra økonomisk, sier hun.

Riktignok koster det litt. Når prøveperioden er over, og en ser hvor stort behovet for økt åpningstid er, vil en vurdere åpningstidene på ny.

SFO: Merethe Rekdal, rektor ved Flisnes skole, synes det er kjekt at de har funnet en praktisk løsning, men nekter å påta seg noen form for heltestatus. FOTO: Ålesund kommune Foto: Ålesund kommune