– Jeg ville gi mannen en stor klem, holde ham i hånden, se ham i øynene og si takk. Du la om ruta for å hjelpe oss og gi oss et sted å bo, sier Yen Siow til avisa The Straits Times i Singapore. Hun er nå blitt 40 år og har fått sin egen familie.

Fra Ålesund

Og mannen er Bernhard Øyangen som bor og arbeider i Ålesund. I 1980 var han 18 år og førstereisgutt om bord i tankskipet «Berge Tasta». Langt til havs møtte de den overfylte flyktningbåten.

– Det var bare tilfeldig at det var jeg Yen Siow fikk tak i fram mannskapet, men det var et hyggelig møte, sier Øyangen på telefonen fra New Zealand. Han er styreleder i Øyangen AS i Ålesund og er for øyeblikket på forretningsreise til Østen. Møtet med den tidligere flyktningen fra Vietnam og hennes familie skjedde sist uke i Singapore, der Yen Siow bor. Hun har vokst opp i Australia, dit båtflyktningene ble brakt.

Sporet opp

Det var så sent som i august at hun bestemte hun seg for å spore opp sine norske redningsmenn. Hun fikk kontakt med Øyangen gjennom Facebook og avtalte møtet under gjennomreisen i Singapore.

– Jeg husker det meste av episoden da vi plukket opp vietnameserne. Sjølsagt skulle vi ta om bord flyktningene, sier Øyangen til Sunnmørsposten. Han er også invitert i 40 års dagen til den vietnamesiske kvinnen når han kommer tilbake til Singapore.

Foreldre og tre søsken

– Det var vidunderlig å høre han si at de ville ha berget oss uansett hvem vi var, sier Siow til avisa. Hun ble berget sammen med sine foreldre og tre søsken. Nå har hun selv tre gutter.

– Uten deres hjelp hadde de ikke sprunget omkring oss nå, sa Siow til Øyangen, ifølge avisa The Straits Times.

82 flyktninger ble plukket opp i Sør-Kinahavet for 36 år siden. Blant dem var den da fire år gamle vietnamesiske yen Siow som har gjort mye for å finne og takke ett av mannskapet. Foto: Privat
Ålesunderen Bernhard Øyangen var førstereisgutt på tankeren «Berge Tasta» i 1980. Han forteller at det aldri var på tale ikke å plukke opp flyktningene som var i livsfare. Foto: Privat