Kan også skolene benytte det kommunale spillemiddelfondet?

Spørsmålet er reist av FAU (foreldrerådets arbeidsutvalg) ved Spjelkavik barneskole. De ønsker å bygge et aktivitetsanlegg på skolens område. Nå lurer de på om kommunens fond kan benyttes til forskottering av statlige spillemidler.

Uenighet

Ja, mener kultur- og oppvekstutvalget. Utvalget finner at de vedtatte retningslinjene for kommunens spillemiddelfond gir også FAU anledning til å få forskottering, slik idrettslagene får.

Nei, retningslinjene gir ikke FAU anledning til å oppnå forskottering av statlige spillemiddeltilskudd, mener rådmann Astrid Eidsvik. Fondet er forbeholdt frivillige lag og foreninger, mener rådmannen, som heller ikke ser noen grunn til å endre retningslinjene.

Et enstemmig bystyre bestemte seg så for å utsette saken og be Ålesund Idrettsråd om en uttalelse.

– Det er rimelig at vi som berørt part skal bli hørt, sier Øistein Bjørkavåg, leder av Ålesund Idrettsråd.

Vil undergrave fondet

Fondskapitalen er på rundt åtte millioner kroner. Formålet med fondet er å forskottere tilskudd fra statlige spillemidler til anlegg opparbeidet av frivillige lag og foreninger, sier Bjørkavåg og viser til retningslinjene.

– Et FAU er ikke en frivillig lag eller forening, sier Bjørkavåg og fortsetter:

– Dersom FAU skal kunne søke penger fra kommunes fond på vegne av skolene, blir det i praksis kommunen selv som søker. Det blir bukken og havresekken. Da spørs det hvem som får mest, sier han.

I brevet til kommunen ber idrettsrådet om at bystyret ikke endrer på dagens ordning.

Skulle bystyret åpne for skoler og andre, vil det undergrave fondets formål, som er å støtte frivillige lag og foreninger i Ålesund, mener idrettsrådet.

Dersom kommunale prosjekt får tilgang til fondet, vil det også «sprenge» hele fondet, med mindre det tilføres ny fondskapital på 10-15 millioner kroner, mener Ålesund Idrettsråd.

Det er ikke kjent når saken kommer opp i Ålesund bystyre. Saken står ikke på sakskartet til møtet 27.10.