Krass kritikk

Biskop Ingeborg Midttømme har kommet med krass kritikk av innlegg som stratsråden har kommet med i sosiale medier.

Det biter ikke på Listhaug.

– Biskopen er i sin fulle rett å si det hun gjør. Det er jo ytringsfrihet i Norge, sier Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug til Sunnmørsposten.

Hun mener biskopen tar feil i utgangspunktet, at blogg-innlegget til Listhaug beskrivelse av hele artikkelen i New York Times.

– Det gjør den jo ikke, sier Listhaug når Sunnmørsposten får en kort prat med henne mellom slagene under et besøk på Sunnmøre torsdag. Hun viser til at hun hadde hentet ut to sitater og at hele artikkelen ikke var linket opp.

Hele norges minister

– Biskopen mener du driver valgkamp og ikke tar ansvar for hele Norge?

– Jeg tar ansvar for hele Norge. Det er derfor det er så viktig å få ut disse signala. Hvis det skulle være slik at barnefamilier fikk opphold i Norge uansett, ville bli svært attraktiv. Det ville komme kjempe mange hit, og vi ville nok en gang få store utfordringer, sier Listhaug, som tror at alle, hun selv inkludert, synes det er vanskelig at barn blir sendt ut. De fleste barn på kloden ville få det bedre i Norge enn det landet de ble født, men vi kan ikke av den grunn gi opphold til alle, mener innvandringsministeren.

Skryter av å være streng

– Vil dette bli oppfattet som skryt av verdens strengeste asylpolitikk?

– Jeg har ingen problemer med å skryte av at vi har en resolutt innvandringspolitikk. Vi har en politikk som innebærer at vi arbeider hardt for å sende asylanter som har fått avslag ut, helst frivillig, men hvis ikke med tvang. Det er en del av jobben min å føre den politikken som er vedtatt her i landet. Den skryter jeg gjerne av.

Hylekor

– Du karakteriserer de som er uenig med deg som et hylekor?

– Nå så vi jo eksempel på et hylekor utenfor kontoret mitt i går, og det er jo bra at folk viser engasjement. Mitt poeng i denne saken er at folk henvender seg til meg og sier at de støtter meg hundre prosent, men jeg vil ikke ta mer til orde i denne diskusjonen. Jeg føler man blir så hetset og stemplet. Alle må få stå for sine synspunkt og diskutere, da må man respektere hverandre.

– Bør ikke en statsråd veie sine ord?

– Det er jo ytringsfrihet for statsråder som for alle andre. Den vil jeg benytte meg av også videre. Det er en viktig del av min jobb å markedsføre den politikken regjeringen og Norge fører, og bidra til en diskusjon og debatt om temaet.

Vrir og vrenger

– Noen mener at dette fører til en unødvendig polarisering i det norske samfunnet?

– Det er fordi noen vrir og vrenger på det jeg sier. De påstår at jeg har hatt en sak på min Facebook-side om en sju år gammel gutt som ble utvist, noen jeg ikke har. Jeg har hatt to sitater fra New York Times, sier Listhaug og trekker fram også andre eksempler der hun mener noen «vrir og vrenger» på det hun sier.

Når folket uten mediene

– Vi du fortsatt være like aktiv på sosiale medier?

– Absolutt. Det er en fantastisk måte å treffe mange mennesker på. Det har gitt politikerne en ny måte å komme i direkte kontakt med folket på, uten å gå gjennom de ordinære mediene.

– Forenkler like- og delekulturen på Facebook kompliserte debatter?

– Nei. Sosiale medier skal alle bruke på en god måte. Det er jo en fin  arena også for kirka å orientere sine medlemmer om det som skjer, mener Listhaug.