Brødrene Oliwer og Konstanty Langa fulgte spent med når Nakken fortalte om brannforløpet. (Foto: Maria Moe)

Brødrene Oliwer og Konstanty Langa fulgte spent med når Nakken fortalte om brannforløpet.Foto: Maria Moe

Marius og pappa Job Bakker synes det var et flott opplegg, og lærte mye om bybrannen. (Foto: Maria Moe)

Marius og pappa Job Bakker synes det var et flott opplegg, og lærte mye om bybrannen.Foto: Maria Moe

Byvandrer Sindre Nakken kunne fortelle mye om brannen, og gjorde sitt beste for å underholde både store og små. Han mener det er viktig at folk kjenner til bakgrunnen til byen sin. (Foto: Maria Moe)

Byvandrer Sindre Nakken kunne fortelle mye om brannen, og gjorde sitt beste for å underholde både store og små. Han mener det er viktig at folk kjenner til bakgrunnen til byen sin.Foto: Maria Moe

Kaja Soczewinske-Langa og sønnen Gustaw Langa (5) fikk også sett bilder av gamle Ålesund. (Foto: Maria Moe)

Kaja Soczewinske-Langa og sønnen Gustaw Langa (5) fikk også sett bilder av gamle Ålesund.Foto: Maria Moe

Andreas Hjelvik, Lukas Søvik Remøy, Jonas Søvik Remøy og Bendik Vegsund Kaldhusseter storkoste seg med boller og saft etter byvandringen. (Foto: Maria Moe)

Andreas Hjelvik, Lukas Søvik Remøy, Jonas Søvik Remøy og Bendik Vegsund Kaldhusseter storkoste seg med boller og saft etter byvandringen.Foto: Maria Moe

Sindre Nakken avsluttet byvandringen ved Ålesund museum, hvor de oppmøtte fikk god oversikt over steder som en gang brant. (Foto: Maria Moe)

Sindre Nakken avsluttet byvandringen ved Ålesund museum, hvor de oppmøtte fikk god oversikt over steder som en gang brant.Foto: Maria Moe

1 / 6

Barnebyvandring i Ålesund:

– Bedre enn å lese om bybrannen på skolen

Mange møtte opp på byvandring lørdag.

Lørdag tok Sindre Nakken med seg både store og små på byvandring i Ålesund for å fortelle om bybrannen.

Han ledet det engasjerte publikumet fra Dronning Sonjas plass, fram til Ålesund museum hvor det ble boller og saft på alle.

– Utrolig spennende

Et av de mange barna som tok turen var brødrene Oliwer (9) og Konstanty (10) Langa. De kunne konstatere at det var mye nytt og lære på vandringen.

– Brannen startet i en fabrikk, og 850 hus brente ned. Tenk så mye det er - og så mye penger det kostet, sier guttene.

Les også: Markerer bybrannen i tre dager

Grafikk og historie: Slik var bybrannen

De blir gjerne med på byvandring flere ganger.

– Det var veldig kjekt. Også utrolig spennende. Å sitte på skolen, eller å lese om brannen blir ikke det samme. Nå fikk vi se hvor det skjedde og det er mye bedre, sier brødrene og legger til at det er rart og tenke på at gatene de nettopp gikk gjennom en gang stod i full fyr.

– Viktig å kjenne historien

– Det er en miniatyrversjon av en byvandring. Det vanskelige er å treffe både voksne og barn samtidig, men forhåpentligvis får de små en liten følelse av hvordan det er å være med på byvandring, sier Sindre Nakken.

(saken fortsetter under)


«Vi elska Ålesund!»

Bybrannen i 1904 passet amtmann Kielland utmerket. Den passer visst nokså mange fremdeles.

 

Intense timer med heltemodig innsats

Barna som gikk bakerst og holdt gnistregnet unna, de modige brannmennene, hushjelpa som bar husfruen sin over fjellet. Heltene var mange i de intense bybranntimene 1904.

Nakken mener det er viktig at folk kjenner til historien om bybrannen.

– Jeg tenker at det folk vet noe om, får man et forhold til. Har man et forhold til noe, er man mer bevisst og tar vare på historien. Jeg synes det er viktig og kjenne til bakgrunnen og bybrannens historie, uansett om man vet litt eller mye, forteller Nakken og legger til at oppmøtet gikk over all forventning.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil

Mer å lese på Sunnmørsposten:
 
Leses nå
 

Forsiden nå: