Sjarken på 28 fot skal sørge for at nye innbyggere i tankene fortsatt blir henta inn av akvariets egne folk.

– I akvarieverdenen er det ganske uvanlig å drive på denne måten. I Plymouth får de fisken i posten, sier Britt Giske Andersen som er salgs- og produktutvikler i Atlanterhavsparken i Ålesund.

Spesielle teknikker

Ny båt «Himmeltinden» er en tretten år gammel sjark på 28 fot. Snart skal den bli solid merket med Atlanterhavsparkens logo.

Sammen med Trond Østrem, Sigbjørn Anton Lerstad og Rune Veiseth, inviterer hun på fisketur med nyanskaffelsen som ble bygd i 2004 på et verft i Lyngen i Troms.

Trond Østrem leverte sine første fisker til akvariet i Ålesund da han var 11 år gammel, og i dag er han innsamlingsansvarlig på Tueneset.

– Det kreves helt spesielle teknikker for å hente inn fisk som vi skal vise fram hos oss, og med denne båten får vi også mulighet til å frakte levende fisk i en tank under dekk, forklarer Trond mens han studerer ekkoloddet på jakt etter Borgundfjordtorsken. For denne dagen skal det fiskes på helt ordinær måte i konkurranse med mannskapet på bankskøyta «Storeggen av Aalesund».

Vil filme gytinga

Atlanterhavsparken har også en åpen aluminiumsbåt som fortsatt skal brukes hvis noe skal hentes helt opp i fjæresteinene.

– Men med denne båten er vi mer uavhengige av været, slår akvaristene fast.

Båten kan også brukes i andre sammenhenger, og på denne turen skal det gjøres forsøk på å filme torsk som gyter. Når Trond ser en solid flekk med fisk på ekkoloddet, kaster Sigbjørn Anton Lerstad ut undervannskameraet og håper på blinkskudd.

– Men får vi ikke gytinga på film, kan publikum oppleve den «live» på akvariet, forsikrer Britt.

Der i gården er i hvert fall seien i gang med gytinga nå.

– Fisk som blir henta utenfor stuedøra og friskt vann rett fra havet gir Atlanterhavsparken en ekstra kvalitet som vi ikke finner andre steder. Det tror jeg kommer den norske sjømatnæringa til gode også, sier Britt Giske Andersen som sørget for halve fangsten på denne turen med ei lita hysa. «Sjefsfisker» Trond fikk den eneste torsken.

– Men det er enorme mengder fisk i fjorden, forsikrer han.