– Se her! Det er kun maling som har holdt murpussen på plass. Rett over inngangsdøra!

I 30 år har murmester Tommy Jansen rehabilitert fasader på gjenreisningsbebyggelsen i Ålesund sentrum. Gang på gang opplever han at dårlig håndverk, feil maling og manglende lufting har brutt ned pussen og selve murkonstruksjonen på jugendstilhusa byen er blitt verdenskjent for.

For tiden utfører Tommy Jansen & Sønn AS arbeid på en bygård i Øwregata på Aspøya. Der har murmesteren på nytt avdekket typiske skader og feil han nå advarer mot.

– Her har vi fjernet fem-seks lag med maling, også av nyere type som absolutt ikke må brukes på slike hus, sier han.

Bygningsvern i Ålesund: Ny konservator vil framheve trehusene

Resultatet er blitt en fasade som ikke har fått puste, og murpuss som rett og slett smuldrer opp. Når malingen fjernes, løsner små og store biter. Bare med hendene kan man plukke ned store stykker utenpå steinen huset er bygget i.

– Vi pleier å ta på oss kun ett slikt oppdrag i året. Ofte avdekkes det skader og behov for utbedringer som huseieren ikke har vært klar over, sier Jansen.

Husa blir for tette

Når husa blir for tette, får kalkmørtelen utenpå teglsteinen ikke tørke ut. Med etterisolering på innsiden, og feil maling på utsiden, oppstår det fuktighet imellom. Når det fryser til, så sprekker det opp.

Løsner Murpuss i store stykker brekkes av med bare hendene. Murmester Tommy Jansen (t.v.) er en av få igjen i byen med spesialkompetanse på jugendfasader. Nå videreføres kunnskap til sønnen Tom-Erik Jansen, før han selv gir seg i familiefirmaet.

– Det er galskap det som skjer. Her får uautoriserte folk fritt sette opp stillas og holde på, uten spesielle krav. Mange gjør overfladisk arbeid for en billigere penge enn om jobben skulle ha vært gjort skikkelig. For eksempel brukes det sparkel, noe som ikke har noe på et slikt hus å gjøre. Også filtbånd brukes til å «teipe» over sprekker, og så bare males det over.

– Senere blir det kostbare overraskelser for huseierne, når fasaden smuldrer opp. Det blir ofte snakk om flere hundre tusen kroner, sier Jansen.

– Om du skal skifte ut et vindu på et slikt bygg, så er det strenge regler og søknader som skal godkjennes. Men fasadearbeid virker ikke å være regulert i det hele tatt, sier han.

Faren for hussopp er også stor, sier Jansen. Han forteller at alle bygårder i Ålesund tidligere hadde naturlig lufting og åpne kjellere. Nå er det gjerne tette leiligheter der det før var luftige potetkjellere og boder.

Flere Ålesund-nyheter? Sjekk vår byside

Ornamenter «forsvinner»

– Noe annet ille, er at opprinnelige ornamenter på fasadene bare forsvinner, når billige løsninger velges der det opprinnelige har smuldret i stykker.

– Det legger folk ikke merke til, når de tar bilder av de nymalte husa. Men vi som driver på med dette, ser hva som skjer, sier han.

Feil maling Tom Erik Jansen viser noe av den nyere malingen som ble fjernet fra fasaden i Øwregata. Der fant murerne 5–6 lag med maling utenpå fasaden på jugendhuset som ble reist etter den store bybrannen i 1904.

Ifølge Jansen er det nesten ikke fagfolk igjen i byen, som virkelig kan jugendfasader. Selv vurderer han snart å gi seg i yrket, og har delvis overlatt drifta av firmaet til sønnen Tom-Erik.

– Men jeg må prøve å videreføre min kompetansen før den òg er tapt, sier senior. Han er bekymret for jugendhusa.

– De har ikke stått lenger enn i 100 år. I andre europeiske jugendstilbyer er husfasadene mye bedre enn her. Fortsetter det slik, kan Ålesund snart bare avlyse Jugendfesten, sier Tommy Jansen lakonisk.

– En stor overraskelse

Helge Wolstad er styreleder for sameiet i Øwregata. Han sier at tilstanden på fasaden kom som en stor overraskelse på beboerne.

– Med en kostbar utbedring av fasaden i tillegg, så blir dette et stort økonomisk løft for sameiet, sier Wolstad.