Én grunn er hensynet til de som har nedsatt førlighet eller syn, og som for eksempel er avhengig av rullator.

Men også for allmenn ferdsel og for folk med barnevogn er det plagsomt dersom dunker blir stående ute uka igjennom, heter det i ei pressemelding fra kommunen.

Svaksynt gikk rett på

Olav Wangensteen, som bor i Ålesund sentrum, har tatt initiativ til et møte med kommunen i saka.

– Her om dagen så jeg ei eldre og svaksynt dame som gikk rett på en søppeldunk midt på fortauet. Det var da jeg tok kontakt med kommunen, forteller han til Sunnmørsposten.

Wangensteen sier at han har lagt merke til problemet mange steder i sentrum, både på Nørvøya og Aspøya.

– På minst 50 steder vil jeg si at dette er et problem, sier han.

– Jeg går mye i sentrum. Og Ålesund er en så fin by, så da legger man kanskje ekstra godt merke til sånt, sier han.

Årim-styret sa ja: Nå ruller de snart ut de nye dunkene

Ut over hentedagen

Det første som nå skjer er at Ålesund Parkering skal kartlegge problemet: Hvor i byen blir bossdunker stående ute utover hentedagen?

– Det jeg har inntrykk av, er at problemet er størst utenfor eiendommer med seksjonerte leiligheter, sier Wangensteen. Som innflytter til byen selv har han også inntrykk av at problemet er størst der det bor mange innflyttere.

Etter kartlegginga skal Årim ta kontakt med både huseiere og leietakere, for å understreke hvor viktig det er at de tar inn bossdunker når de er tømt.

Årim understreker at det foreløpig vil bli forsøkt med «det gode».

Men hvis ikke det hjelper?

– Dersom ei tilnærming med dialog med huseierne ikke har vesentlig effekt, må en vurdere ordninger som er innført i andre byer der en gir alle søppeldunker et ID-nummer, og at det blir innført bot for gjentatt plassering utover hentedag, skriver Ålesund kommune i pressemeldinga.

Ikke bare latskap

Men er det praktisk mulig å håndtere ikke bare to men fire bossdunker, uten å la en dunk bli stående ute på fortauet?

Øystein Solevåg er daglig leder i Årim.

Trangt I fjor bidro NTNU-studentene Marte Aasen Hansen (t.v.) og Thea Elise Vestre Aasen til en søppelplan for Aspøya. Til høyre daglig leder i Årim, Øystein Solevåg. Arkiv

– På Aspøya tok vi i fjor en runde med huseiere. Vi har flere bilder som viser hvor trangt og uframkommelig det kan være, sier Solevåg.

– Hjalp det?

– Ja, det hjalp ei stund. En del steder er det nok latskap som er årsak, mens andre steder er det ikke ledig areal.

Også på Nørvøya vil Årim snart kjøre rundt og snakke med huseiere og leietakere.

For med kildesortering av glass og matavfall kan bossdunker på gata bli et ganske mye større problem enn i dag.

– Byer som Trondheim, Bergen og Stavanger har fellesløsninger. Flere steder i Ålesund har vi kartlagt hva som kan bli løsningene her, med felles punkt som ikke er for langt unna. I mellomtida må vi bevisstgjøre folk på at fortauet ikke er en ok plass å ha bossdunker, sier Solevåg men forstår samtidig at det ikke er lett.

– Brannvesenet vil verken ha dunkene inntil veggen eller foran rømningsveier. Samtidig er det ønskelig at folk skal bo tettere. Og vi hiver tre ganger så mye avfall som for 30 år siden. Da trenger vi gode løsninger på hvordan vi deler på arealene, understreker Øystein Solevåg.

Vil du lese flere nyheter fra Ålesund? Her finner du Sunnmørspostens Ålesund-side

Trangt: I fjor bidro NTNU-studentene Marte Aasen Hansen (t.v.) og Thea Elise Vestre Aasen til en søppelplan for Aspøya. Til høyre daglig leder i Årim, Øystein Solevåg. Arkivfoto: Ticiane Oliveria Foto: Ticiane Oliveira