Det mener Aalesund Historielag, som har sendt en uttalelse til rådmannen i Ålesund om planene om å bygge i det som var hagen til Øwregata 10. Nå er hagen utskilt fra eiendommen, men i denne saka spiller eiendomsgrenser ingen rolle, mener historielaget.

Kommer det et bygg i hagen, vil det bli et fremmedelement og virke ødeleggende for hele området, står det i uttalelsen fra historielaget.

Bli med inn: Rolf Olset selger Jervelleiendommen

Flere hager i fare

Og det er ikke bare Øwregata 10 som bekymrer laget.

– I fortettingens navn står nå flere byvillaparkområder i Ålesund sentrum i fare for å bli bebygd. Ålesund kommune må få på plass en verneplan som sikrer disse meget verdifulle eiendommene. Blir først én villahage bebygd, er det lett å argumentere for at den neste også kan tettes igjen, skriver historielaget.

Beboere i området har også skrevet et brev med underskriftsliste der de ber om at hagen i Øwregata ikke blir bebygd.

Murmester slår alarm: Jugendhus som smuldrer opp

Påkostet hus

Villaen i Øwregata 10 ble bygd i 1906, og bygningen ble utformet som en påkostet byvilla med blant annet bad – noe som ikke var vanlig i gjenreisningsbyggene etter bybrannen. Byvillaene skiller seg fra andre bygg ved at de er anlagt i direkte tilknytning til en hage eller en park.

Historielaget peker på at slike villaer finnes i mange byer, og at de har en egenart som knyttes spesielt til at hus og hage utgjør en symbiose. Dette gjør også etter historielagets mening disse eiendommene ekstra verneverdige.

Vil du lese flere nyheter fra Ålesund? Her finner du Sunnmørspostens Ålesund-side

– Når denne hagen blir omtalt som ei hvilken som helt tomt, er dette helt misvisende og uttrykker en manglende forståelse for de kulturhistoriske realitetene, skriver de.

Historielaget mener hagen fortsatt er uløselig knyttet til huset, og fraråder på det sterkeste at det kommer et nytt bygg.

Hva ble boligen solgt for? Klikk deg inn og se oversikten