Det er de tidlige planene som ligger til grunn når Stallane AS – som jobber for badeland i Ålesund – varsler utvidelse av planområdet på Øvre Utstillingsplass.

– Nå er dette langt opp og fram, men jo, det er dette vi tygger på. Så når vi nå likevel gjør noen reguleringsendringer, synes vi derfor det er naturlig å utvide planområdet slik at også Fjellstua og området rundt inngår i det, sier daglig leder Gunnar Haagensen i Stallane.

Resultat av flere innspill

Det ble opprinnelig varsla oppstart av planarbeidet 5. mai.

– Men i forbindelse med dette kom det innspill nettopp om å ta hensyn til en mulig og framtidig forbindelse til Fjellstua fra flere, sier Haagensen.

Han sikter både til et innspill fra Ivar Blindheim nettopp om å bygge heis inne i Aksla – et innspill Sunnmørsposten presenterte tidligere denne måneden – men også en interpellasjon fra Kirsti Dale (uavhengig) som fikk full tilslutning i bystyret: Politikerne er positive til å se på alternativer til dagens kommunikasjon.

Behov for flere heiser

Haagensen sier at de mange turistene som årlig besøker byfjellet gjør at det, dersom det blir aktuelt med ei sånn bygging, vil være behov for flere heiser.

– Vi snakker 300.000 besøkende årlig, der svært mange kommer med buss, og det vil være heilt reelt å snakke om i alle fall to, kanskje tre store heiser, utdyper han.

Og apropos buss. Haagensen ser altså videre for seg å bruke pengene som turistene i dag betaler for å bli frakta opp og ned fra fjellet, til å finansiere heisene.

Ser for seg et bussforbud

– Jeg mener vi snakker om 15 kroner per person tur-retur. Personlig synes jeg bussene er en uting. De går tidvis i eininga, og på de smale vegene skaper de kø. Derfor tenker vi kanskje at det på sikt kunne være et forbud mot nettopp busser der. Faktisk aller helst at vegene kun er åpne for drosjer og handikaptransport, sier han.

– Hva tenker dere om mulige utvendige heiser?

– Blant anna at en så stor inngripen i naturen fort vil møte motstand. Vi ser derfor heller ikke for oss noe som er for prangende når det gjelder et heishus, dersom de tidlige planene våre nå blir realitet.

– Når det er sagt, vil vi da måtte se på en pakke. For eksempel i form av oppgradering av utkikkspunktet og etablering av flere toaletter. Turistene vil nok forvente mer enn en heistur. Samtidig må dette skje på en måte der det fortsatt vil være mulig for dem som bruker Aksla til rekreasjon og tur, å sette seg ned på utkikkspunktet og ta en kaffe, uten at de brått må løse billett til noen turist-attraksjon, sier han.

De tidligere varsla reguleringsendringene for Øvre Utstillingsplass skal ikke behandles politisk før over ferien. Det vil heller ikke de nye endringene bli.