Det har i flere år eksistert en avtale mellom Ålesund kommune og Ålesund Sportsdrill om at drillklubben skal få trene – nesten gratis – i Blindheimshallen i ukene 30, 31 og 32. Dette tilbudet ønsker også BIL Volley å få, men de er blitt henvist til Spjelkavikhallen i disse ukene.

– Og der er forholdene ikke bra nok for oss. Takhøyden er for lav, og de forskjellige volleyball-lagene til BIL må også frakte baller, korger og volleyball-spesifikke hjelpemidler til Spjelkavikhallen for hver eneste økt. Så dette er svært beklagelig for vår del, sier Hallgeir Buset i BIL Volley.

Tidobbel pris

Han reagerer også på prisen som Ålesund Sportsdrill, og i år også Spjelkavik Korpsdrill, har fått av Ålesund kommune for å leie Blindheimshallen.

– Vi betaler 306 kr pr. time, noe som skal dekke utgifter til tilsynsvakt, vask og strøm. Dette er vanlig pris for alle kommunale idrettshaller i kommunen. Men nå har jeg fått vite at de to drill-klubbene kun betaler 35 kr i strøm pr. time, de har ikke tilsynsvakt og de har fått utdelt en egen nøkkel slik at de selv kan låse seg inn i hallen. Det kan ikke være slik at kommunen opererer med egne A- og B-lag når det gjelder utleie, mener Buset.

– Jeg har ingenting imot at Ålesund Sportsdrill slipper til i Blindheimshallen på sommertid, men det må være likt for alle. At Ålesund Sportsdrill skal avholde NM i november er ikke god nok grunn, mener jeg, sier Buset.

Fra kommunalsjefen?

Det kunne synes som om avgjørelsen om at drillklubbene har en egen særavtale med kommunen kom fra kommunalsjefen selv, nemlig Bjørn Ivar Rødal. En mail som Sunnmørsposten har fått i hende, sendt fra saksbehandler Birgitte Flåthe Lindseth i Ålesund kommune, tydet også på dette. Der hun blant annet skriver i et tilsvar til Blindheims daglige leder Randi Skovly at «Ålesund Sportsdrill har en spesiell særavtale, godkjent av kommunalsjefen».

Kommunalsjef Bjørn Ivar Rødal er denne uke på vennskapsbesøk i Randers, men tok seg tid til å besvare vår henvendelse. Og Rødal har svar på tiltale.

– Dette skjedde i 2013, den gang kommunen hadde stengte haller overalt på sommeren. I et møte i formannskapet mente Monica Molvær at kommunen ved rådmannen burde søke å finne praktiske løsninger som gjorde at Ålesund Sportsdrill kunne få trene i hall fram mot VM, som skulle avvikles på ettersommeren. Dette gikk rådmannen videre med, og kulturavdelinga i kommunen og jeg gjorde en skjønnsvurdering for å finne en rask løsning for å hjelpe drillklubben. I år kom også Spjelkavik Sportsdrill med i denne ordningen, også de skal ut i internasjonalt mesterskap snart, forteller Rødal.

Ny ordning

– Etter at dette skjedde, har vi innført en ordning med at vi har én av kommunens haller åpen også på sommeren, i år er dette Spjelkavikhallen. Der klubbene kan få treningstid etter søknad, sier han.

Men Rødal innrømmer at den løsningen som nå praktiseres kanskje ikke er den beste.

– Blindheim IL stiller et relevant spørsmål. Vi rekker ikke å gjøre noe med saka denne sommeren, men på sikt skal vi prøve å finne en ordning som alle kan være fornøyd med. Det var nettopp dette at Ålesund Sportsdrill skulle delta i internasjonale mesterskap som gjorde at de slapp til i Blindheimshallen, den gang for fire år siden.

Hallgeir Buset igjen:

– Vi forventer at vi blir behandlet på lik linje med alle andre, det er ikke for mye forlangt!

Hallgeir Buset i Blindheim Volleyball skjønner ikke de kommunale prioriteringene når det gjelder bruken av idrettshaller om sommeren. Nå lover kommunen å ordne opp – etter hvert. Foto: Jarle Mordal