Det dreier seg om jakten på kilden til den bromerte flammehemmeren PBDE-209, som er funnet i høye konsentrasjoner i kloakkslam ved Åse renseanlegg. Hele 13 ulike prøvepunkt, i form av kloakk-kummer fra Hatlane omsorgssenter til Åse, Moa, Spjelkavik og Fremmerholen er i sommer undersøkt.

Mattilsynet er svært kritiske: Krever at gifta fra Åse blir funnet

Flere kilder

– To prøver ga utslag på miljøgiften, men verdiene var såpass lave at de i seg selv ikke kan være årsaken til de høye verdiene som er målt ved Åse renseanlegg. Siden alle de store kildene, med unntak av Ålesund sjukehus og Brødr. Sunde er testet, er det sannsynlig at det er flere små kilder, står det i konklusjonen i rapporten som to studenter har utarbeidet for Ålesund kommune.

Tidligere er det funnet høye konsentrasjoner av miljøgiften ved et vaskeri i Fremmerholen, som vasket flammesikkert arbeidstøy, men dette alene kunne ikke forklare de høye verdiene ved Åse renseanlegg. Målet for sommerens undersøkelser var derfor å lokalisere og kartlegge andre kilder.

Vaskeri

De to prøvene som ga høyest utslag i sommerens undersøkelser, var prøver tatt ved bilforretninger og bilvaskeri i Fremmerholen og Moa, men heller ikke disse verdiene er høye nok til å forklare forurensningen ved Åse renseanlegg.

Også Hufa Luefabrikk skulle undersøkes, men nye rør gjorde at de ikke fikk noen god slamprøve. For øvrig er det pekt på at sykehuset kan tenkes å ha tekstiler og arbeidstøy som inneholder PBDE, men at alle uniformer herfra vaskes i Molde. Det vises og til at Brødr. Sunde tidligere benyttet PBDE i sin produksjon av isopor.

Grundigere undersøkelser?

– Hva vil dere gjøre nå?

– Nå må vi ha en intern gjennomgang og vurdere om vi skal gå i gang med grundigere undersøkelser. Dette vil vi gjøre i dialog med Mattilsynet, sier Svein Andre Johansen, teamleder for avløp i Ålesund kommune.

Flere Ålesund-nyheter? Sjekk vår byside