Det mener Irene Kalstad Aase, som leder kommunens politiske sekretariat. Ønsket om en varaordfører i hel stilling kommer fram i tertialrapporten fra avdelinga, som i dag har fem ansatte.

Krevende

– En ny kommune skal bygges, samtidig som vi skal drive den gamle. Det er krevende, slår Kalstad Aase fast. Flere av våre sentrale politikere er tungt inne i arbeidet med Nye Ålesund, og det er ikke mulig for dem å rekke over alt. Å øke stillingsprosenten til varaordføreren vil etter min mening hjelpe på denne situasjonen, sier bysekretæren.

I dag har varaordføreren seksti prosent stilling. Kalstad Aase mener den bør være på mellom åtti og hundre.

– Og hundre prosent hadde nok vært det beste slik situasjonen er nå. Både arbeidsmengden og ressursbruken har økt når den nye kommunen skal etableres.

Kontroversielt

I budsjettforslaget som er under behandling ligger det ikke penger til økt stillingsprosent for varaordføreren. Irene Kalstad Aase er klar over et slikt forslag kan være kontroversielt med tanke på tidligere debatter om det samme temaet.

– Når jeg likevel skriver dette i tertialrapporten, må det gjerne oppfattes som et hjertesukk fra ei avdeling som føler presset.

Politisk sekretariat er et servicekontor for de folkevalgte og sekretariat for bystyret, formannskap og resten av de politiske utvalgene. I tillegg er det denne avdelingen som har ansvaret for å avvikle kommune- og stortingsvalgene.

– Alle kommuner som er inne i en sammenslåingsprosess, vil nok merke at det er krevende å drive «den gamle» samtidig som det skal etableres en ny, sier Irene Kalstad Aase.

Økt fra 35 prosent

Det var i 2015 at bystyret vedtok at stillingen som varaordfører skulle økes fra 35 til 60 prosent. Opposisjonen reagerte med å kalle det umusikalsk.