– Dette er fortvilt. Trafikken står i sju steiner nå, sier Roar Salen, daglig leder i Ålesund parkering og ser på trafikkaoset som utspiller seg i Gøtevegen i Spjelkavik. Noen minutter etter har kaoset løst seg opp, før det skjer igjen.

Den ene bilen etter den andre parkerer rett foran «all stans forbudt-skiltet». Sjåføren parkerer og hopper ut for et ærend i butikken.

All stans forbudt Fredag 13. oktober. Klokka er 17.10. Intet mindre enn tre bilsjåfører parkerer og «overser» skiltet i Gøtevegen i Spjelkavik. Foto: Mona Skjong

Vegen som går forbi Myrstad Mathus er også vegen til Spjelkavik brannstasjon og skoleveg som daglig benyttes av hundrevis av elever.

Her skal breie brannbiler passere under utrykning. Og bak de ulovlig parkerte bilene, ser man ikke om det går noen i fotgjengerfeltet.

– Hele vegen var stengt i stad, sier Arne Sigurd Hansen, avdelingsleder for beredskap i Ålesund brannvesen. Han har stått og observert trafikkbildet en stund før Sunnmørsposten ankommer.

Brannmannskapene ved Spjelkavik brannstasjon har i flere år tatt opp problemet med biler som parkerer ulovlig og sperrer vegen når de rykker ut, når hvert sekund teller. De var kjempeglade da matvarebutikken bygde parkeringshus, men selv om det ofte er ledige plasser på taket, fortsetter folk å parkere bilene langs vegen, der de ikke skal stå.

– Vi må henstille folk om å ikke parkere her, og ber om at de respekterer skiltingen slik at det blir fremkommelig, sier Hansen.

Oversett i signalgul dress

Til tross for godt synlige, signalgule uniformerte med påskriften «Ålesund parkering», og knallrød brannuniform, svinger biler inn og parkerer rett foran dem og skiltet.

– Det er utrolig. Vi står her i full uniform, og likevel parkerer de her, sier Salen.

Også en arbeidsbil fra Ålesund kommune, merket VANN, parkerer rett foran skiltet «all stans forbudt». En mann går ut av bilen og bort til brannhydranten. Hansen sukker oppgitt. Bilen fyller opp vanntanken fra hydranten. Hansen legger armene i kors og rister oppgitt på hodet til det han ser.

– Det fins andre plasser å fylle opp tanken, sier Hansen. Mannen i den kommunale bilen vil ikke snakke med Sunnmørsposten før han kjører, men Ålesund parkering har allerede rukket å ta en alvorsprat med sjåføren.

Les også: Oftere for trangt for brannbilene

Aksjon

Nå varsler Ålesund parkering at de i fellesskap med flere etater går sammen om å få økt bevisstheten hos folk som parkerer.

– Vi skal i løpet av de nærmeste ukene i gang med en aksjon med fokus på økt framkommelighet i fellesskap med brannvesenet, de andre blålysetatene, veg-, anlegg og park og Årim, forteller Salen.

Aksjonen omfatter ikke bare bysentrum men alle deler av kommunen. Økt bevissthet rundt framkommelighet er hovedbudskapet, men det er ingen tvil om at de som parkerer under et «all stans forbudt-skilt», eller ikke respekterer annen skilting, risikerer parkeringsbot.

Men med informasjon og økt bevissthet rundt hvor man parkerer, håper de å nå mange. Og til den som lurer på hva det kan koste å parkere ved et «all stans forbudt-skilt»; 900 kroner i bot. Eller mye, mye mer...

Fredag 13. oktober. Klokka er 17.10. Intet mindre enn tre bilsjåfører parkerer og «overser» skiltet i Gøtevegen i Spjelkavik. Foto: Mona Skjong