Nå har Kirkens Bymisjon utarbeida en plan og sendt søknad til Ålesund kommune om tilskudd:

De ønsker å etablere en sosialfaglig kafé for mennesker i rus- og gatemiljøet. Hovedmålet med kafeen er å bidra til økt livskvalitet for mennesker som strever med en rusfylt hverdag, går det fram av søknaden.

Ikke klart hvor i byen

Det er ikke klart hvor i Ålesund et slikt senter kan komme. Kirkens Bymisjon håper at Ålesund kommune vil hjelpe til med å finne egna lokaler. De håper også at kommunen vil dekke 60 prosent av driftskostnadene.

– Det jeg hører når jeg snakker med folk i byen, er at de savner dagtilbudet, sier Anne Karin Zeitz til Sunnmørsposten. Hun er daglig leder i Kirkens Bymisjon i Møre.

Kommunens dagtilbud for mennesker i aktiv rus ble nedlagt 1. juni 2015 for å spare penger.

– Et tilsvarende tiltak søkes gjenåpnet et annet egnet sted når det finnes en god plan og finansiering til det, het det i bystyrets vedtak.

Oppstart 2019

Den gang sa både Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen sa at de kan gi et slikt tilbud, men at det vil være nødvendig med nye lokaler. Omtrent der stoppa det opp.

Kirkens Bymisjon har nå søkt om 138.000 kroner i tilskudd for 2018 til et forprosjekt. Forprosjektet avsluttes våren 2019 når Møtestedet går over til full drift. 60 prosent tilskudd fra kommunen i et fullt driftsår blir rundt 1,3 millioner kroner, går det fram av søknaden.

Yngre mennesker

Zeitz tror behovet for et dagtilbud for rusavhenige er større enn det som kommunens dagtilbud avdekka.

– Det er en del yngre mennesker som også kan trenge et tilbud, sier hun.

Fra før har Kirkens Bymisjon det som heter Omsorgsstasjonen for barn og unge (OBU) i lokaler i Amfi Moa.

Ikke behandla politisk

Søknaden ble sendt 1. september men er ennå ikke behandla politisk.

– Grunnen til det er at vi ikke må komme i konflikt med lov om offentlige anskaffelser. Dette jobbes det nå med, sier Svein Rune Johannessen (Ap).

Også andre ideelle organisasjoner, som Blå Kors og Frelsesarmeen, må få muligheten, sier han. Å forberede saka vil ta såpass lang tid at dette ikke kommer på 2018-budsjettet.

– Men jeg har definitivt som mål at dette tilbudet skal være på plass før jeg går av som leder av helse- og velferdsutvalget i 2019, sier Johannessen.

– Sårbar og marginalisert gruppe

– Vi kategoriserer dette tilbudet innen feltet ettervern, forklarer Zeitz.

– Et tilbud for mennesker i aktiv rus, derimot, bør og må tilrettelegges spesielt for denne målgruppa. Mennesker med rusavhengighet er en spesielt sårbar og marginalisert gruppe, og et tilbud må kunne ivareta deres særskilte behov, understreker Zeitz.

Hit skal folk kunne komme også om de er rusa. Hun mener bestemt at et slikt tilbud derfor må være på et sted atskilt fra de andre tilbudene som Kirkens Bymisjon skal komme med.

– Kan komme som de er med hele seg

Kirkens Bymisjon har fra før erfaring med å drive slike dagtilbud i andre byer i Norge.

– Målet med Møtestedet er å skape et sted med god atmosfære der mennesker kan komme som de er med hele seg. Vi tilbyr kontakt, mat, hvile, veiledning og fellesskap. Det kan være starten på en vei mot en bedre hverdag, forteller Zeitz.

– Møtestedet vil være åpent for mennesker som av ulike grunner ikke går på andre kafeer. Manglende kjøpekraft eller rus gjør slike besøk vanskelig, eller umulig. Mange lever på rask mat med lavt næringsinnhold. På Møtestedet serveres næringsrike måltider gratis eller for en symbolsk sum, fortsetter Zeitz.