– Nå tenker jeg at det er kaos, igjen. Politikerne er helt uenige og gruppa deler seg på midten. I mellomtiden venter foreldre på Ellingsøy på ny barnehage.

Runar Paulsen i Årsethaugen AS sukker tungt dagen etter et møte i Kultur- og oppvekstutvalget (KOU) i Ålesund kommune. I møtet sto saka om utvidelse av barnehagekapasiteten på Ellingsøy på agendaen. Saka har allerede versert lenge i kommunen og det ble heller ingen avklaring mandag. Det eneste alle er enige om, er at en ny barnehage trengs. Men hvem som skal bygge og drive den er det dyp uenighet om.

September 2017: Full splid om barnehagebygging på Ellingsøy

Kun én tilbyder

Rådmann Astrid Eidsvik har konkludert med at det mest lønnsomme er at kommunen driver barnehagen. Hun vil derfor at det bygges en barnehage i kommunal regi.

To alternative Kommunalsjef Bjørn Ivar Rødal mener det kun er to alternativer til barnehage på Ellingsøy: Enten privat bygging og drift, eller kommunal bygging og drift.

I mars gjorde bystyret et vedtak om at kommunen skulle forhandle fram avtale om leie av barnehagelokaler på egnet tomt på Ellingsøy. Det ble laget en anbudskunngjøring med anbudsfrist 1. juni 2017. Kun én aktør leverte anbud, og etter en helhetsvurdering ble anbudet avvist i september. Begrunnelsen var blant annet det kommunen mente var avvik fra kravspesifikasjonen.

Mellom

Den eneste som leverte anbud var Årsethaugen AS, representert av Runar Paulsen. Han har tidligere uttalt at han vil komme kommunen i møte med alle krav. Han stiller seg også åpen for flere alternativer – kun selge tomt, eller selge tomt og bygge.

– Vi har brukt enormt mye krefter på dette arbeidet, slår han oppgitt fast.

– Det viktigste nå er å få på plass en barnehage raskt, sa Terje Tvedt (H), som sammen med flere pekte på at det vil påføre kommunen store utgifter å bygge barnehagen selv. Han fremmet et alternativt forslag der det het at det bygges en barnehage i privat regi, eller alternativt, i regi av en ideell organisasjon. Dette forslaget ble fremmet opp mot rådmannens forslag, der en spesifikasjon om at barnehagen må lokaliseres i Stokke skolekrets, ble føyet til. Det endte med et flertall på åtte mot sju for sistnevnte forslag.

Nå går saka igjen til bystyret, med full splittelse i politikergruppa.

– Uprofesjonelt og uklokt håndtert, sier Runar Paulsen.

Vil du lese flere nyheter fra Ålesund? Her finner du Sunnmørspostens Ålesund-side