Det skriver advokat Ørnulf Rasmussen i en klage til Fylkesmannen på vedtaket i plan- og byggesaksutvalget som har godkjent boligprosjektet på Utstillingsplassen.

Mangler bare døra

Klagen tar for seg flere forhold – blant annet utkragede balkonger, byggehøyder, lekeplassbestemmelsene, støy og estetikk.

glassvegg I prospektet fra eiendomsmegleren står det at man kan sette inn en glassvegg og glassdør. Faksimile: Finn.no

Når det gjelder kravet til parkering, mener advokaten at utbyggeren har endra størrelsen på leilighetene for å omgå dette. 20 av de 46 leilighetene er ettromsleiligheter som ikke utløser krav om parkeringsplass.

Rasmussen gjør imidlertid oppmerksom på at rådmannen i sin innstilling til utvalget skriver at disse leilighetene med enkle grep kan gjøres om til toromsleiligheter. Dette kan gjøres enten med å sette inn ei dør eller med en vegg med skyvedør. Klageren viser også til at det i salgsoppgaven fra megleren står at flere av disse leilighetene har «soverom».

Flere Ålesund-nyheter? Sjekk vår byside

Sette inn ei dør

«Fazenda as sitt forsøk på omgåelse av parkeringskravene skjer altså ved at man unnlater å sette dør i døråpningen. Det overlates til kjøperen. Dette ser rådmannen, men rådmannen trekker ingen adekvat slutning av det», skriver Ørnulf Rasmussen i klagen, og fortsetter:

Redusere bilbruken

Prosjektleder Arne Bertelsen i Fazenda Utvikling as, avviser Rasmussens påstand om at selskapet forsøker å omgå kravet om parkeringsplasser.

– Det er stort fokus på å redusere bilbruken i byene, og særlig blant unge mennesker. På Utstillingsplassen bygger vi noen små leiligheter spesielt rettet mot ungdom, og kommunen har selv vurdert at det er et begrenset behov for parkeringsplasser til slike leiligheter. Vi bygger parkeringsplasser til halvparten av leilighetene, sier Bertelsen.

– Det ser ut til at de fleste som ønsker egen parkeringsplass kan få kjøpt seg plass. Vi mener også at det samfunnsøkonomisk ikke er hensiktsmessig å bygge flere parkeringsplasser enn det er behov for. Med flere parkeringsplasser ville leilighetene dessuten blitt dyrere. Derfor er det også en fordel for kjøperne med færre plasser, sier Arne Bertelsen.

Første gang byggesaken var til politisk behandling, hadde rådmannen innstilt på at huset kunne bygges uten egne p-plasser. Det ble avvist.