I juni vedtok Ålesund bystyre at de ikke ønsker flere nye kommersielle barnehager. «Bystyret ønsker at alle nye barnehager som etableres skal være drevet av kommunen eller ideelle aktører», heter det i vedtaket.

Et slikt skille mellom ideelle og kommersielle barnehager viser seg å ikke være lovlig. Allerede i sommer forsto Aurdal at vedtaket kunne bli omstridt, men hun og flertallskoalisjonen (SV, MDG, KrF og Ap) hadde et håp om at juristene skulle gi de medhold.

– Barnehager er blitt så god butikk i Ålesund at vi ønsker å tydeliggjøre ønskene våre. Per dato er barnehager ei gullgruve for de private i Ålesund, sier Vinje Aurdal til Sunnmørsposten.

Usaklig forskjellsbehandling

Ålesund Frp klaga vedtaket inn for fylkesmannen. Der har de nå funnet at bystyrets avgjørelse er i strid med barnehageloven. Vedtaket vil innebære en usaklig forskjellsbehandling av de aktører som ikke oppfyller kommunens definisjon av «ideelle aktører». Avgjørelsen er etter dette ugyldig og oppheves på denne bakgrunn, heter det i vedtaket.

I oktober fikk bystyret en sjanse til å gjøre om vedtaket men holdt på sitt.

– Politikk er ikke bare å manøvrere imellom gjerdestolper som andre har satt opp, men også å tilkjennegi ønsker og forsøke å sette en ny standard, sier Vinje Aurdal og utdyper:

Dyrt for kommunen

– En tenkt situasjon er at det kan være mange kommuner der et flertall ønsker å differensiere barnehagepolitikken på denne måten. Her i Ålesund er det mange små kommunale barnehager, og små barnehager er dyrere. Reglene sier at støtten til de private skal ligge på et gjennomsnitt av våre egne. Det er dyrt for kommunen, og i Ålesund er barnehager blitt god butikk. Og mens de ideelle driver som kommunene, der overskuddet kommer barna til gode, så skal de kommersielle ha overskudd. Jeg er ikke imot kommersielle barnehager i og for seg. Men kommunen har ikke bygd nok barnehager for å få en slags balanse, sier hun.

KrF har nøkkelen

For ei uke siden brøt Ålesund KrF med flertallskoalisjonen og stemte for privat barnehage på Ellingsøy. Om det blir en ideell eller en kommersiell aktør som får bygge på Ellingsøy er fortsatt åpent, og derfor beklager ordføreren vedtaket.

– Dersom det viser seg at det er en reint kommersiell aktør som vinner anbudet på Ellingsøy, så vet ikke jeg om KrF vil vurdere dette annerledes ved neste korsveg. Det er KrF som sitter med nøkkelen her, sier Vinje Aurdal.

Simon Molvær Grimstad (KrF), leder for kultur og oppvekst, sier det viktigste for dem her er at det ikke bare er kommunale barnehager.

– Per i dag er det én kommunal barnehage på Kverve, en på Stokke og en kristen barnehage på Slotsvik. De på Slotsvik vil gjerne overføre sine barnehageplasser til en ny, kristen barnehage på Ellingsøy. Det ønsker vi skal skje, sier han.

– Men hvis Slotsvik Menighetsbarnehage legger ned, og en ny barnehage på Stokke hadde blitt kommunal, ville det brått kun ha vært kommunale barnehager på Ellingsøy, og det ønsker vi altså ikke.

– I tillegg til en miks av kommunale og private ønsker KrF for øvrig å doble kapasiteten på Kverve, der det per i dag er 100 plasser. Der eier kommunen også nabotomta, slik at en kan ha to barnehager der, sier han.

KrF-politikeren har for øvrig en kommentar til uttalelsen fra Ålesund-ordføreren om at barnehager er ei gullgruve for de private i Ålesund.

– Når det er slik, er det fordi tilskuddet til de private barnehagene følger de kommunale. Og der er det for få som oppnår stordriftsfordeler, slik at snittkostnaden per barn blir høgere enn nødvendig. Dette har KrF, fra talerstolen, foreslått å løse ved å slå sammen eller legge ned de minste kommunale barnehagene, men dette stemte ikke Ap for. Hvis de nå mener alvor, er dette et mulig grep å ta, sier han.

– Et rimelig årsresultat

I vedtaket fra fylkesmannen heter det ellers at barnehager har anledning til å ta ut overskudd fra barnehagedriften gjennom et «rimelig årsresultat».

På spørsmål til Ålesund-ordføreren om hva hun mener er et rimelig resultat, er svaret dette:

– Det er vanskelig å si, men når vi snakker om flere millioner i overskudd, så er vi på ville veger.