– Vi var jo klar over at det var en del som sto igjen før vi kunne sette i gang, og det har i hvert fall ikke vært noe lettere enn vi trodde på forhånd, sier Bjarte Sandnes. Han har eid ei tomt i Eikenosvågen i fire år sammen med kona og et vennepar, men først nå blir veger og annen infrastruktur bygd ut med tanke på å gi plass til rundt hundre nye eneboligtomter.

– Det har blitt enormt mye abeid og mange møter, men virksomhet for vann, avløp og renovasjon (VAR) har heldigvis stått på for å få til en løsning, sier Sandnes.

Mange parter

Karsten Almås er teamleder for utbygging hos VAR, og han berømmer Sandnes og andre grunneiere for at de har jobbet iherdig for at utbygginga av området kan bli en realitet.

– Vi skal ikke gå i detaljer, men kan vel si at det har vært usedvanlig mange parter inne i bildet med til dels ulike interesser. Det er vel rundt 30 interessenter til sammen som har vært involvert, og det har til tider vært krevende. Men nå er vi i gang, sier en fornøyd Almås og kollegene Einar Løkken og Marianne Nørstrud som begge er avdelingsingeniører på VAR.

Stenger farlig kryss

En konsekvens av utbygginga er at den trafikkfarlige avkjørselen til Eikenosvågen og Hjelledalen fra FV 60 blir stengt.

– Området får nå vegforbindelse til rundkjøringa på Flisneset. Dette kan vi nesten kalle en liten tjuvstart på bypakken. Det er i hvert fall gitt signaler om at bypakkemidler kan brukes for å lage alternativer til denne problematiske avkjørselen, sier Karsten Almås.

Det er Svinø Entreprenør AS som står for utbygginga – en jobb de for øvrig sikra seg allerede for to år siden.

– Men nå er vi i full gang, og det meste skal være klart til sommeren, lover Odd Ivar Svinø.

Akkurat nå er de i ferd med å bygge ny veg i forlengelsen av den som alt er ferdig sør for bygget der Nor Engros holder til. Denne utbygginga legger også til rette for to nye ferdselsårer til barneskolen på Flisneset: Olevågvegen med fortau, og gangveg gjennom skogen fra Skaretoppen til Flisnesvegen.

Honnør i bystyret

Utbygginga av hovedinfrastrukturen i Eikenosvågen koster 13–14 millioner kroner. I mai vedtok et enstemmig bystyre å bevilge de tre millionene som mangla på fullfinansiering. I det bystyremøtet gikk Hans Kjetil Knutsen fra Ålesundlista på talerstolen og ga VAR honnør for at de hadde greid å få i stand en avtale med alle grunneierne etter at kommunen hadde holdt på siden 2006 uten å lykkes.

– Men nå er alle glade for at vi er i gang, slår Karsten Almås fast.

Denne avkjørselen blir stengt når vegsystemet i Eikenosvågen er ferdig utbygd. Tilkomsten blir da via rundkjøringa på Flisnes. Foto: Nils Harald Ånstad
Det er i området sør for FV 60 midt på dette bildet det nå legges til rette for hundre nye boligtomter. Foto: Google Earth Foto: Google earth