SAMLESIDE: Alt om bybrannen på Smp.no

I flere generasjoner har de ligget bortgjemt på Aalesunds museum, og kun et fåtall personer har visst om dem. Under en opprydning i museets arkiver i fjor høst, dukket tegningene plutselig opp igjen.

Tegnet «de skyldige»

I dag presenterer Sunnmørsposten noen av tegningene ålesundskunstneren Knud Ekroll laget etter bybrannen i 1904 – der han selv mistet huset sitt.

Gjennom et titalls satiriske tegninger kan man tolke kunstneren dit hen at han så Åleusundsbrannen som et komplott satt i verk av byens styresmakter – i samarbeid med Peter Sandborg, en av byens mektigste kjøpmenn.

I tillegg til Sandborg er byens brannsjef, ordfører og magistrat (i dag rådmann) blant dem som blir karikert som «skyldige» bak bybrannen.

Sandborg: Kjøpmannen som var medeier i hermetikkfabrikken der brannen startet, her karikert bærende på store fyrstikker. Ifølge historiker Bjørn Jonson Dale ble Sandborg gjort til syndebukk.

– Tegningene er ikke tidligere blitt publisert. I samtiden ville de hatt stor injurierende kraft, sier Torbjørn Akslen, avdelingsleder ved Aalesunds museum.

– Det er karikaturer av personer i Ålesund fra tida før og etter bybrannen. De har vært i museets eie i hvert fall siden 1956. Å tidfeste dette mer eksakt, og hvem som ga dem til museet, må vi bruke mer tid på å finne ut av, sier Akslen.

Han synes det er veldig spennende at tegningene nå kommer fram i lyset.

– Den svære samlingen med personligheter i byen er vel så interessant som mulige konspirasjonsteorier fra tiden etter bybrannen, sier Akslen.

Aalesunds museum: Her holder Torbjørn Akslen, avdelingsleder ved Aalesunds museum, permen med satiriske karikaturtegninger Knud Ekroll laget etter bybrannen i 1904. Tegningene ble nylig gjenfunnet på museet, etter å ha ligget «bortgjemt» i mange tiår. Foto: Marius Simensen

– Det er naturlig å tenke seg at vi vil bruke tegningene til utstillinger, sier han.

– Var forsvunnet i 50 år

Lørdag sto historiker Bjørn Jonson Dale fram i Sunnmørsposten med en ny teori om at borgerskapet i byen planla og gjennomførte Ålesundsbrannen, samtidig som de sørget for at Sandborg fikk skylda.

– Jeg så disse tegningene første gang da jeg som 16-åring hadde sommerjobb på museet. Siden har de vært «forsvunnet» i 50 år, inntil de nå dukket opp på nytt, forteller Dale.

– Men fortsatt mangler det 5–6 tegninger, de mest brennbare for folk som kan ha ønsket at disse ikke skulle fram, sier han.

De synes at det er positivt at tegningen blir hentet fram, men mener de neppe vil kaste nytt lys over brannårsaken.

Etter det Sunnmørsposten erfarer, lå tegningene i mange år trolig innelåst i en safe på museet – uvisst av hvilken grunn.

Ingen i tidligere eller dagens ledelse ved museet Sunnmørsposten har vært i kontakt med, kjenner til at noen har ønsket å holde tegningene hemmelige.

HER KAN DU LESE SAKER FRA BYBRANNHELGA:

Lys- og musikkshowet i Brosundet ble avslutta med fyrverkeri

Bildeserie fra lørdag: Bybrannen for de minste

Bybrannvandringen